Hlavní obsah

To já jsem skutečný diktátor, napsala Asadova žena

Novinky, rei

Asma Asadová, britská manželka syrského prezidenta Bašára Asada, v dopise přítelkyni napsala, že to ona v rodině vládne a je tím „skutečným diktátorem“. S odkazem na e-maily mezi Asadovou rodinou a okruhem spolupracovníků, které má mít k dispozici syrská opozice, o tom informoval britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Asma Asadová

Článek

"To já jsem tou skutečnou diktátorkou, on nemá na vybranou," uvedla částečně žertem loni v prosinci Asadová na adresu svého manžela považovaného Západem za diktátora. Daily Telegraph k tomu poznamenal, že Asadová tedy ví o tom, jak je Asad vnímán. V nedávných týdnech se objevovaly také spekulace, že Asad manželku, která se už měsíce neobjevila na veřejnost, vězní.

Ačkoliv jeho žena v minulosti hovořila o potřebě uvolnění poměrů v Sýrii, rok trvající armádní zásah proti opozici ji podle britského deníku nijak zvlášť netrápí. Počátkem února k tomu napsala: "Také jsem se setkala se spoustou rodin obětí, což je těžké, ale zároveň mi to dává sílu".

Asadová za manželem stojí, v e-mailu z 10. ledna chválila manželův veřejný projev za "velmi silný postoj a už žádné vytáčky".

Krátce před poslední armádní ofenzivou v Homsu také od Asada obdržela zprávu tropící si posměch z nevzdělaného studenta v tomto městě. V záhlaví e-mailu stálo: "Student, který u zkoušky nezískal jediný bod". V textu pak byl seznam otázek s hloupými odpověďmi. Jeden dotaz zněl: "Ve které bitvě zemřel Napoleon?". Odpověď: "V té poslední". Asadová e-mail přeposlala dalším se vzkazem: "Opravdu chytrý homský student".

Seznámili se v Londýně

Asma Asadová (36) je dcerou kardiologa z londýnské čtvrti Acton. S Asadem se seznámila během jeho studií v Británii, když už pracovala jako investiční bankéřka v City. Má s ním tři děti.

O e-mailech z okruhu prezidenta už minulý týden informoval deník The Guardian. Nebyl schopen zcela zaručit jejich autenticitu, uvedl ale, že zprávy jsou zřejmě pravé. E-maily mimo jiné naznačily, že katarský emír Asadově rodině loni nabízel azyl v Dauhá. [celá zpráva]

Boje v Sýrii trvají přes rok. Vyžádaly si nejméně 8000 mrtvých. V neděli propukla střelba u centra hlavního města Damašku ve čvrti, kde se nachází množství úřadů bezpečnostních sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Damaškem otřásly dva výbuchy, zabily 27 lidí

Damaškem v sobotu ráno otřásly dva výbuchy. Syrská státní televize exploze označila za čin teroristů. Podle agentury AFP bylo zabito několik civilistů a členů...

Výběr článků

Načítám