Hlavní obsah

Beduíni na Sinaji ukončili blokádu základny, kde slouží český voják

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Ozbrojení beduíni na Sinajském poloostrově v Egyptě v pátek ukončili blokádu základny pozorovací mise mezinárodních mírových sil (MFO), kde slouží i český kapitán Jan Štipčák. Informoval o tom server BBC s odvoláním na egyptské bezpečnostní složky i zdroje z řad beduínů, kteří údajně dosáhli dohody s úřady o propuštění jejich kolegů viněných z terorismu.

Foto: Ministerstvo obrany

Základna pozorovatelské mise El-Gorah na Sinajském poloostrově

Článek

Beduíni obklíčili základnu El-Gura před osmi dny. Ve čtvrtek zástupci mise potvrdili silniční blokádu, ale zdůraznili, že veškerý personál základny je v bezpečí.

Beduíni neměli žádný problém se samotnou základnou MFO, její blokádou ale chtěli přimět úřady v Káhiře, aby rychleji reagovaly na jejich požadavky. MFO je nezávislá bezpečnostní složka, která monitoruje situaci na Sinajském poloostrově od roku 1979, kdy Izrael v rámci mírové smlouvy vrátil území Egyptu. V misi slouží vojáci z 12 zemí včetně USA, Francie i České republiky.

V pátek odpoledne došlo podle egyptských úřadů k dohodě mezi beduíny a armádou o uvolnění blokády. Egyptské úřady přistoupily na požadavek do 16. dubna propustit beduíny, kteří jsou vězněni v souvislosti s útoky na místní turistická letoviska. V roce 2004 zaútočili teroristé na hotel Hilton v Tabě u hranic s Izraelem, o rok později explodovala nálož v Šarm aš-Šajchu a v roce 2006 vybuchla bomba v Dahabu. Dohromady přišlo při atentátech o život 130 lidí.

Egyptská prozatímní vláda už oznámila, že ruší tresty smrti pro tři beduíny obviněné z útoků, které byly uloženy ještě za vlády svrženého prezidenta Husního Mubaraka. Podle představitelů nynějšího režimu nebyly rozsudky vyneseny ve spravedlivém procesu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám