Hlavní obsah

Nové tablety, které budou konkurovat iPadu 3

Novinky, mif, zgl

Už od odhalení první generace počítačového iPadu se výrobci z celého světa předhánějí, kdo představí zajímavější zařízení. Jinak tomu není ani u třetí generace iPadu, která se nadcházející pátek začne prodávat v tuzemských obchodech.

Nový iPad nabízí vyšší rozlišení a lepší výkonVideo: Apple

 
Článek

Oficiální ceny pro tuzemský trh zatím společnost Apple neprozradila. Podle cenové politiky firmy lze ale předpokládat, že cena nejlevnější 16 GB verze s WiFi připojením se bude pohybovat okolo 13 000 Kč. Cena nejvybavenějšího iPadu 3 se 4G internetem a 64GB pamětí by pak neměla přesáhnout hranici 20 tisíc korun.

Foto: Reuters

iPad 3

Právě cena je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivní úspěšnost novinky na trhu. Konkurenční výrobci totiž často nabízejí své přístroje o několik tisíc levněji, i když nabízejí velice podobnou výbavu. Další firmy pak sázejí na větší nebo naopak menší displeje či na nadstandardní příslušenství. Řeč je například o odpojitelných klávesnicích, které dokážou proměnit tablet v notebook.

Asus PadFone: revoluce mezi počítačovými tablety

Na první pohled se PadFone od společnosti Asus nijak výrazně neliší od konkurenčních chytrých telefonů. Přesto je novinka zcela výjimečná, protože ji můžete díky speciální dokovací stanici proměnit v počítačový tablet nebo dokonce i notebook. Dokovací stanice je v podstatě jednoduchý monitor, který vypadá jako počítačový tablet. Bez telefonu fungovat nedokáže.

Foto: Asus

Asus PadFone

Jako klasický notebook můžete novinku využívat ve chvíli, kdy k displeji připojíte prostřednictvím kovového nástavce odnímatelnou klávesnici. V základu má telefon 4,3palcový displej s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225.

  • Klady: unikátní přístroj
  • Zápory: bez chytrého telefonu není tablet samostatně funkční
  • Cena: cca 20 000 Kč

Toshiba AT200: extrémně tenký

Toshiba AT200 patří k těm nejtenčím tabletům na světě. Jeho tloušťka je jen 7,7 mm, zatímco iPadu 3 9,4 mm. Novinka, která se právě začala prodávat v tuzemských obchodech, má 10,1palcový displej s rozlišením 1280x800 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Toshiba AT200

Srdcem novinky je dvoujádrový procesor TI OMAP 4430, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti. Tablet nabízí kapacitu až 64 GB. Tu je navíc možné ještě rozšířit díky slotu na paměťové karty typu microSD až o dalších 32 GB.

Ve výbavě Toshiby AT200 nechybí ani dva vestavěné fotoaparáty, pětimegapixelový pro natáčení videa a focení a dvoumegapixelový na čelní straně. Dále pak GPS, stereofonní reproduktory, Bluetooth, WiFi, čidlo intenzity okolního světla či kompas.

  • Klady: extrémně tenký vzhled
  • Zápory: nižší výdrž než iPad
  • Cena: 12 500 Kč

Archos 80 G9: zacíleno na multimédia

Počítačové tablety Archos se v nabídkách tuzemských obchodníků začaly objevovat teprve v druhé polovině loňského roku. Novinka s označením G9 zaujme na první pohled svými kompaktními rozměry, které jsou dány osmipalcovým dotykovým displejem s rozlišením 1024x768 obrazových bodů.

Foto: Archos

Archos 80 G9

Archos 80 G9 cílí především na multimediálně založené uživatele, nabízí totiž největší úložný prostor na trhu. Zatímco většina konkurenčních modelů nabízí maximálně 64GB paměť, novinka je vybavena 250GB pevným diskem. Nechybí ani HDMI výstup pro připojení k televizoru.

Tablet je postaven na gigahertzovém procesoru ARM Cortex A9 a platformě Android. Vestavěný fotoaparát dokáže natáčet i videa ve vysokém rozlišení. Výrobcem udávaná výdrž přístroje je sedm hodin.

  • Klady: kapacita úložného prostoru
  • Zápory: nižší rozlišení displeje
  • Cena: 9000 Kč

Acer Iconia Tab A200: cena hraje prim

Společnost Acer uvedla na tuzemský trh nový tablet Iconia Tab A200, který je postaven na platformě Android 4.0 s kódovým označením Ice Cream Sandwich. Srdcem tabletu je dvoujádrový procesor Core A9 taktovaný na 1 GHz. I když má stejný takt jako iPad 3, v praxi je jeho výkon nižší.

Foto: Acer

Acer Iconia Tab A200

Do vínku dostala novinka také 1 GB operační paměti. Dotykový displej tabletu má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Dále Iconia TAB A200 nabídne osm nebo 16 GB vestavěné paměti. Nechybí ani podpora paměťových karet typu microSD. Podporovány jsou bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth.

  • Klady: atraktivní cena
  • Zápory: nižší výkon proti iPadu 3
  • Cena: 8500 Kč

Lenovo Yoga: ultrabook a tablet v jednom

Na začátku roku odhalila společnost Lenovo unikátní zařízení Yoga. Jedná se o hybrid mezi ultrabookem a tabletem. Na první pohled se novinka nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů – má 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 bodů a tradiční klávesnici s rozlišením QWERTY.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky. Novinka pracuje pod operačním systémem Windows 8.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

„Lenovo Yoga, který kombinuje nejlepší vlastnosti ultrabooku s nejlepšími vlastnosti tabletu, ukazuje, že jsme schopni chápat měnící se potřeby našich zákazníků, kteří hledají dokonalou kombinaci konzumace i tvorby obsahu,“ prohlásil na veletrhu CES Peter Hortensius, prezident divize Product Group společnosti Lenovo.

  • Klady: nahradí i notebook
  • Zápory: prodávat se začne až na podzim, po odhalení Windows 8
  • Cena: asi 30 000 Kč

Co umí nový iPad

iPad 3 vypadá stejně jako předchozí verze, ale má vyšší výkon a řadu nových funkcí. Vylepšený je především displej, který je stejně velký jako u iPadu 2, ale nabízí výrazně vyšší rozlišení – 2048 x 1536 pixelů. Díky vyššímu rozlišení dokáže novinka zobrazit více detailů, což přijde vhod především při brouzdání na webu, prohlížení fotografií nebo při čtení knih.

Dalším vylepšením prošel vestavěný pětimegapixelový fotoaparát. Ten nově obsahuje obrazovou stabilizaci a dokáže natáčet Full HD video. Především zahraniční uživatelé pak ocení u novinky podporu rychlého mobilního internetu čtvrté generace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám