Hlavní obsah

Údajný válečný zločinec Nižňanský zemřel, Slovensko zruší zatykač

Bratislava

Údajný nacistický válečný zločinec Ladislav Nižňanský, o jehož vydání z Německa žádal slovenský soud, zemřel. V pátek to řekla mluvčí krajského soudu v Banské Bystrici Nina Spurná. Soud proto zruší zatykač, který na Nižňanského vydal.

Foto: ČTK/AP

Ladislav Nižňanský

Článek

"Bylo nám prostřednictvím ministerstva vnitra oznámeno, že (Nižňanský) zemřel," řekla Spurná. Muž v roce 1996 získal německé občanství, v Německu žil už dlouho předtím.

Nižňanský byl v roce 1962 v bývalém Československu odsouzen za vraždění civilistů za druhé světové války k trestu smrti. Masakrů v obcích Ostrý Grúň, Kžak, Prochoť, Kšinná či Lubina se podle soudů dopustil jako velitel protipartyzánské jednotky Edelweiss. V roce 2006 slovenský soud rozsudek formálně změnil na doživotí, protože v zemi byl po pádu komunismu trest smrti zakázán.

Slovenská justice čelila v minulém roce kritice médií za to, že ani po čtyřech letech od právoplatnosti nového rozsudku se nesnažila o vydání tehdy 94letého Nižňanského do země. Banskobystrický soud svou zdrženlivost v případu odůvodňoval vysokým věkem odsouzeného a tím, že německá justice muže obžaloby zprostila. Podle mnichovského soudu totiž mohl být proces v Československu zmanipulovaný.

Slovenský soud nakonec zatykač vydal loni v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám