Hlavní obsah

Voják, který vraždil vesničany, je z Afghánistánu pryč

Novinky, rei
Kandahár

Americká armáda ve středu přepravila svého příslušníka, který minulý víkend u Kandaháru postřílel 16 vesničanů, za hranice do Kuvajtu. Američané potvrdili, že nejmenovaného štábního seržanta budou soudit sami a nevyhoví žádosti afghánské strany, aby rozhodoval soud v Afghánistánu.

Foto: Reuters

Američtí vojáci na místě sebevražedného atentátu v Kandháru

Článek

Otce dvou dětí, který měl za sebou tři mise v Iráku, dosud zadržovali na základně v Kandaháru. Na základě „doporučení právníků“ byl ve středu večer letecky přepraven do Kuvajtu, uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby. „Nemáme náležitě uzpůsobené vazební věznice v Afghánistánu,“ doplnil.

Afghánští zákonodárci požadovali, aby byl voják souzen v Afghánistánu. Americká strana ale uvedla, že voják stane před vojenským soudem USA. Za noční vniknutí do domů vesničanů, kde postřílel 16 osob včetně devíti žen a tří dětí, jejichž těla pak zapálil, mu hrozí poprava.

Muž ale nejdříve podstoupí lékařská vyšetření. Podle televize ABC má zdravotní problémy.

Voják byl z Afghánistánu vyvezen v týž den, kde tam dorazil ministr obrany Leon Panetta. Jeho návštěvu základny v provincii Hílmand poznamenal útok ukradeným pick-upem na letištní dráze právě, když zde letadlo s ministrem přistávalo. Panettovi se nic nestalo, vůz před přistáním havaroval a vzplál. Řidič, který byl v autě sám, později svým zraněním podlehl. Panetta pak předstoupil před vojáky, kteří dostali rozkaz odložit zbraně, poznamenaly agentury.

Mezi USA a Afghánistánem panuje zvýšené napětí. Velení NATO a američtí představitelé uvádějí, že poslední incident neohrozí stanovenou strategii předání kontroly nad zemí místním silám a zahájení stahování v přespříštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám