Hlavní obsah

Bárta: Dostávám drtivou většinu pozitivních reakcí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkají údajné úplatkářské kauzy, již minulý týden začal rozplétat soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

Máte na rukávech košile manžetové knoflíčky v podobě listového esa a listového krále. Je v tom hlubší význam?

Ne. Dostal jsem je od bratra k Vánocům. Ale je pravda, že mít eso v rukávu je příjemný pocit.

Vy nějaké takové máte v souvislosti se soudem?

Vždy je třeba mít nějaké eso v rukávu.

Vypadáte unaveně. Jak spíte?

Opravdu vypadám unaveně? Necítím se tak. Byl jsem nervózní před začátkem soudu. Válečníci říkají, že nejhorší jsou chvíle, když čekáte na vypuknutí bitvy. Jakmile vypukne, je to mnohem příjemnější, protože jste v akci a můžete konat.

Soud je těžké rozvodové řízení a objektivně vysvětlovat lidem zvenčí, co se stalo, je složité. Při rozvodu se vám více vybavují pozitivní chvíle než negativní. O co více věci u soudu řešíte, tím více se na vše snažíte dívat s nadhledem. Zároveň hledáte realitu i hloubku zrady.

Když jsem se dozvěděl, že Škárka si mě nahrál už loni 29. března, tak to bylo velmi intenzivní.

V tomto momentě vám vhrkly slzy do očí. Šlo o dobře mířenou ránu?

Myslím, že se poněkud přehání výraz, že mi vhrkly slzy do očí. Nevšiml jsem si na fotkách, že bych měl zamlžené oči.

Je pravda, že mi došla slova a že mi přeskakoval hlas. Před tím jsem to bral tak, že Jurečko manipuluje Škárku.

Ale to, že se mu Škárka tak dalece zaprodá a že si mě nahraje, byl pro mě silný posun, to přiznávám.

Emotivní vystoupení Víta Bárty před soudemVideo: Novinky

Nezažil jste podobný šok jako třeba lidé, kteří se dozvěděli, že je sledovala ABL? Že jste konečně pochopil, jaké to je být sledován a nahráván?

Realita je, že po dobu svého působení v politice jsem intenzivně nahráván a nikdy jsem žádného politika nenahrál. Druhá věc je, že detektivní služby jsou řádná živnost, kterou nejen v ČR, ale i po celém světě realizuje spousta agentur a dělají spoustu velmi užitečné práce.

Nejpodstatnější ale je, že ABL měla z detektivních služeb titěrné procento obratu.

Co se týče pana Škárky, tak emoce není ze sledování, ale z toho, že člověk, kterého znáte osm a půl roku, si vás dokázal nahrávat. Jestli nahrával, jestli proti mně křivě vypovídá nebo mně vrazil kudlu do zad, je z tohoto hlediska úplně jedno.

Vás překvapují takové praktiky? To jste se s nimi nesetkal během podnikání?

Možná bych paradoxně řekl, že moje podnikatelská aktivita byla založena na tom, že tým je strašně důležitá věc, kde si lidé musejí věřit. O co více si tým musí věřit a o co víc v něm hrajete, o to hůř samozřejmě nesete zradu. Ve své podnikatelské praxi jsem se s takovou mírou podrazu, jakou jsem zažil od Škárky a Kočí, nesetkal.

Pojďme k soudnímu procesu s vámi a Škárkou. Minulý týden byl veřejnou událostí číslo jedna. Jaké jste dostával reakce?

Strašně si vážím podpory, kterou dostávám. Množství e-mailů a podpory od lidí, které neznám, mě moc potěšilo. Naopak jsem se spíš snažil krotit některé silné a radikální emoce svých příznivců.

A co ty negativní reakce?

Opravdu ne. Musím říci, že dostávám drtivou většinu pozitivních reakcí.

Neodhalil spíš proces to, jaké Věci veřejné ve skutečnosti jsou a co se uvnitř strany děje?

Přijde mi, že Škárka a Kočí ke svým nařčením nepředložili žádné důkazy. Naopak jsem přesvědčen, že když kupříkladu Kočí prezentuje, když si mě nahrála v restauraci Studna, že jsem po ní chtěl loajalitu, z nahrávky jednoznačně plyne, že já jsem spíš nabízel loajalitu jí.

Ze Škárkovy nahrávky plyne, že Babák na schůzce předávání peněz nebyl, jak tvrdí.

To je velmi důležitý bod, který bude třeba u soudu ještě řešit. Tím, že říkáte, že Babák nemá pravdu, se jen stavíte na jednu stranu sporu, aniž byste k tomu měl důkazy.

A vy je máte?

Jednoznačně jsem řekl, že se k jednotlivým důkazům nebudu vyjadřovat. A to platí i nyní. Jen říkám, že zatím jde o tvrzení proti tvrzení.

Jak si představujete svoji budoucí roli v politice? Odešel byste, pokud by došlo na prvoinstanční odsuzující rozsudek?

Musím říci, že věřím ve svoji nevinu a v objektivitu soudu. O tom, na co se mě ptáte, vůbec nepřemýšlím. Držím se základní teze, že cokoli, co bude po soudu, je věc, kterou si nyní nepřipouštím a nad kterou nepřemýšlím.

To mi chcete tvrdit, že nepřemýšlíte o své politické budoucnosti?

Ne. Opravdu ne. Pro mě, což říkám už delší dobu, bylo důležité jít k soudu. Od momentu, kdy mě Sněmovna vydala, jsem věděl, že jediná cesta, jak se očistit, je před soudem. Nyní k soudu směřuji všechno své úsilí, ale co bude po něm, opravdu netuším.

Jak 1. místopředsedkyně VV Karolína Peake, tak místopředseda Tomáš Jarolím ale řekli, že v případě, že by vás soud odsoudil, byste měl odejít.

Velmi pozorně jsem si četl prohlášení Karolíny i Tomáše Jarolíma a velmi si vážím toho, že věří v moji nevinu a že mě podporují. Vzhledem k tomu, že s nimi sdílím názor o své nevině a věřím v objektivitu soudu, tak ani toto není rozměr, který bych chtěl jakkoliv komentovat.

Vás nezajímá, že Peake říká, že byste měl odejít z politiky, pokud budete odsouzen?

To slovíčko „pokud“ je pro mě ve stejné rovině jako když řeknete, že v Čechách bude zemětřesení. Odmítám připouštět slovíčka „pokud“, pokud nejsou opravdu na stole. A znovu říkám, že věřím ve svoji nevinu a v objektivitu soudu.

Tak obecně: myslíte si, že odsouzený politik má ještě co pohledávat v politice?

Jsem přesvědčen o tom, že jakékoliv takovéto debaty jsou v tuto chvíli pro mě neaktuální a že není správné, abych se k těmto věcem nyní vyjadřoval.

Jak to? V etickém kodexu VV se píše, že odsouzený politik musí složit mandát.

Abychom si rozuměli − neříkám vám ani ano, ani ne. Jen říkám, že se na tato témata odmítám bavit, protože věřím v objektivitu soudu a svoji nevinu.

Jsem totiž přesvědčen o tom, že celý soudní spor je od začátku do konce snahou o puč ve VV. I když považuji za správné oddělovat proces s Bártou a Škárkou od VV, z druhé strany je jednoznačné, že ty věci spolu souvisejí. Fascinuje mě, že se v médiích dočtu, že Jurečko řekne, že byl s Pospíšilem nikoli jako s ministrem spravedlnosti, ale jako s předsedou plzeňské ODS vyjednávat na ministerstvu dopravy, aby se někdo nestal ředitelem plzeňského Ředitelství silnic a dálnic.

Budu těžko hledat hranici, kdy vůbec připustím moralitu toho, že by se jakákoliv stranická buňka měla montovat do výběrového řízení jakéhokoliv státního úřadu. Ale z druhé strany budu obtížně oddělovat linku toho, co je otázka ODS a co je otázka čistě Jurečka a Pospíšila jako plzeňských politiků.

Není již samotný soudní proces s šéfem poslanců VV to, co poškozuje stranu?

Myslíte si, že kdybych nebyl předsedou poslaneckého klubu, že by byl zájem médií o něco menší? Osočení ze strany Škárky jsou jasně vedena s ambicí poškodit VV bez ohledu na to, jakou mám pozici.

Jak se podle vás soud projeví v koalici? Nebudou VV kvůli němu oslabené? Budete se vůbec účastnit koaličních jednání?

Všechny mé funkce jsou neexekutivního charakteru. Jsou to funkce ryze politické a děkuji za podporu straně, výkonné radě i poslaneckému klubu.

Považuji za velmi zásadní, bez ohledu na všechny útoky vedené proti mé osobě, tvrdě bojovat za potraviny ve spodní sazbě DPH, stejně jako vybojovat valorizaci důchodů.

Od začátku ukazuji to, že vládní koalici, stejně jako VV, nezatěžuji svým osobním problémem. Rezignoval jsem na pozici ministra dopravy, šel jsem naproti orgánům činným v trestním řízení a chovám se tak, jak se politici mají chovat.

Jak se cítíte ve Sněmovně? Neocitl jste se sám jako kůl v plotě?

Ne. Jestli máte pocit, že bych měl nouzi o jednání, tak rozhovor začínáme o hodinu později, protože jsem se doteď nezastavil.

Šlo mi spíš o komunikaci s vašimi poslaneckými kolegy.

Velmi si vážím podpory klubu VV a toho, že neztrácíme energii.

A co podpora od ODS a TOP 09? Existuje?

Vzhledem k tomu, že jde o koalici, je patrné, že koalice funguje. I vyjádření některých koaličních politiků jsou pro mě cenná.

Objevila se zpráva, že se vaše bývalá bezpečnostní agentura ABL přejmenovala. Proč?

Nemám k tomu co říci, nyní se věnuji politice a vůbec nebudu komentovat, co se děje se společností ABL.

Mohlo to být kvůli vašemu soudu?

Nevím to a nebavil jsem se o tom se svým bratrem. Přečetl jsem si to v novinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám