Hlavní obsah

EU zmrazí Maďarsku 12 miliard, prý nebojuje důrazně proti schodku

– Brusel • Aktualizováno

Ministři financí Evropské unie se rozhodli zmrazit Maďarsku 495 miliónů eur (přes 12 miliard korun) z kohezního fondu. Budapešť podle nich dostatečně nebojuje proti nadměrným rozpočtovým deficitům. O peníze mají Maďaři přijít od příštího roku. Pokud však přesvědčí partnery v EU, že situaci prokazatelně řeší, pak může být toto rozhodnutí zrušeno.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jednání ministrů se právě kvůli Maďarsku natáhlo o několik hodin. Nakonec se podařilo dosáhnout kompromisu, s nímž souhlasili i Maďaři. Jak uvedl český ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), sankce budou 22. června přezkoumány. A pokud se ukáže, že Maďarsko splnilo všechny body doporučení, tak budou odvolány.

Je to vůbec poprvé, kdy se unie rozhodla tímto způsobem potrestat nějaký členský stát kvůli laxní rozpočtové politice. Souvisí to ale se zpřísněním rozpočtové disciplíny, k níž se unie zavázala v reakci na současnou dluhovou krizi.

Schodky nad povolenou tříprocentní úrovní má nyní ale většina zemí EU včetně Česka. Brusel kvůli tomu s nimi vede jednání pro porušení pravidel. Už v lednu komise uvedla, že kromě Maďarska mají aktuálně se schodky a plánovaným harmonogramem pro jejich korekci problémy i Belgie, Malta, Kypr a Polsko.

Jenže u nich, na rozdíl od Maďarska, Brusel viděl snahu se situací něco dělat, takže k potrestání nepřistoupil. Nyní se hodně hovoří o Španělsku a jeho rozpočtu, jehož schodek také přesahuje dohodnuté cíle.

"Nabízí se srovnání, zda je tady stejný přístup ke Španělsku nebo k Maďarsku," podotkl Kalousek.

Jobbik: Pokračuje vydírání

Extrémně pravicová strana Jobbik považuje rozhodnutí Ecofinu za pokračování vyděračské politiky Bruselu vůči Maďarsku. „Naši zemi drží unie pod neustálým mediálním tlakem, vyhrožuje hospodářskými a finančními sankcemi. Unie má dvojí metr, například v případě Španělska postupuje mnohem mírněji,“ uvedl poslanec Jobbik Márton Gyöngyösi.

Podle opoziční Maďarské socialistické strany (MSZP) sankce zavinil kabinet premiéra Viktora Orbána. „Příčinou sankcí je hospodářská politika vlády,“ řekl poslanec MSZP Gábor Harangozó. Socialisté rovněž kritizovali dvojí metr EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám