Hlavní obsah

Bývalý šéf dotačního úřadu Kušnierz byl po roce propuštěn z vazby

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf Úřadu Regionální rady Severozápad Petr Kušnierz se po téměř roce dostal na svobodu. Spolu s ním vazební věznici opustili Václav Poláček, Roman Švec a Vladyslav Ivanovyč Hleba. Všichni jsou obžalováni v korupční kauze při udělování evropský dotací. Jejich odvolání proti rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem o další vazbě vyhověl Vrchní soud.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz u ústeckého krajského soudu

Článek

"Máme pouze informaci o jejich propuštění, rozhodnutí vrchního soudu nám ale dosud nepřišlo," řekla Právu mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková s tím, že důvody propuštění zatím neznají.

O propuštění z vazby čtveřice žádala už před Vánoci, krajský soud jim však nevyhověl. Nepřijal písemný slib obžalovaných Kušnierze a Poláčka, nebyla přijata ani nabídka peněžité záruky Kušnierze.

Čtveřice mužů byla ve vazbě, protože patří mezi hlavní aktéry kauzy s údajným korupčním jednáním při udělování evropský dotací na Úřadu regionální rady Severozápad.

Obžalováno bylo celkem sedm lidí, nejznámějším z nich je právě někdejší ředitel úřadu a bývalý náměstek ministra zemědělství Kušnierz. Podle obžaloby si měl prostřednictvím svých známých a spoluobžalovaných říkat o 10procentní provize z dotací z evropských fondů, což prý byla v podobných případech standardní taxa. Peníze byly údajně slíbeny na tři projekty, z nichž byl ale jen jeden schválen. Kušnierz u soudu vinu popíral. V případě usvědčení mu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám