Hlavní obsah

Americkému vojákovi hrozí za vyvraždění Afghánců poprava

– Washington

Americkému vojákovi, který o víkendu u jihoafghánského Kandaháru v noci opustil základnu a vnikl do domů vesničanů, kde postřílel 16 lidí včetně žen a dětí, hrozí poprava. Podle stanice NBC to v pondělí uvedl vojenský právník Phillip Cave. Jeho slova potvrdil i ministr obrany Leon Panetta.

Foto: ČTK/AP

Američtí vojáci v jižním Afghánistánu

Článek

Osmatřicetiletý ženatý otec dvou dětí má na svědomí jednu z nejhorších masových vražd spáchaných příslušníkem americké armády od konce války ve Vietnamu, upozornila stanice. Podle svědků procházel spící domy, jakoby něco hledal. Zaklekal do pozice a střílel po všem živém.

„Na základě toho, co jsme slyšeli, odhaduji, že to bude bráno jako případ, kde hrozí trest smrti. Jsou to zvlášť závažné vraždy s množstvím svědků a obětí, přičemž jimi jsou i malé děti,“ upozornil Cave.

Také šéf Pentagonu Panetta řekl, že armádní vyšetřovatelé zvažují variantu takového obvinění, u něhož hrozí maximální trest.

Armáda mezitím potvrdila, že útočník jednal sám. Po svém činu se vrátil na základnu a přiznal se. Voják zůstává ve vazbě v Kandaháru. Podle amerických médií se jedná o štábního seržanta, který slouží 11 let u armády a třikrát působil v Iráku. V Afghánistánu byl poprvé. Údajně měl v nedávné době zdravotní potíže a problémy v rodině.

Místní lidé se bouří

Proti americké armádě se v Afghánistánu v úterý poprvé od masakru veřejně demonstrovalo. V Dželálábádu protestovalo zhruba šest stovek studentů. "Smrt Americe, smrt Obamovi!," křičeli a pálili postavu znázorňující amerického prezidenta.

Po zástupcích afghánské vlády, kteří v úterý dorazili na místo, kde se víkendový incident udál, zase někdo střílel. V delegaci byli dva bratři prezidenta Hámida Karzáího a špičky bezpečnostních složek. Zemřel jeden afghánský voják a trojice útočníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánci touží po pomstě za řádění amerického vojákaVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám