Hlavní obsah

Sarkozy pohrozil odchodem Francie ze Schengenu

– Paříž • Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy pohrozil, že Francie odejde ze schengenského prostoru, pokud Evropská unie nezačne více chránit své hranice. Sarkozy to řekl v neděli na předvolebním mítinku.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Nicolas Sarkozy o Schengenu mluvil v rámci předvolební kampaně

Článek

Podle něj by měl příchod běženců podléhat veřejné politice, stejně jako je tomu v případě společné měny.

"Je to jediná možnost, jak zabránit vnitřnímu zhroucení Evropy. Pokud v následujících 12 měsících nenastane zlepšení, pozastaví Francie svou účast v schengenských úmluvách," řekl Sarkozy, z jehož projevu citoval server ouest-france.fr. "Evropa nesmí být... otevřený prostor pro všechny vichry, Evropa se znovu musí stát ideálem," zdůraznil. "Chci Evropu, která chrání své obyvatele," řekl.

Země podle něj nesmí doplácet na to, že není dostatečně chráněna vnější hranice Schengenu. Země EU například tento týden kritizovaly Řecko, že nedostatečně chrání hranici s Tureckem. "Hranice (Řecka) je otevřená jako vrata od stodoly," řekla  rakouská ministryně vnitra. [celá zpráva]

Francie a Itálie už loni naznačily, že by se měly uvnitř hranic EU obnovit kontroly. Francie dokonce už tehdy hrozila, že pozastaví schengenské dohody. Vadilo jí, že do ní přes Itálii proudí přistěhovalci z Tuniska a Libye.

Sarkozy se 22. dubna zúčastní prvního kola prezidentských voleb. Největším soupeřem mu bude socialista François Hollande. Ten jeho nedělní výrok hned komentoval, že se jen snaží získat voliče tím, že je straší islámem. Hollande v průzkumech vede.

Reklama

Výběr článků

Načítám