Hlavní obsah

Segregaci pohlaví prosazují afghánští duchovní s podporou Karzáího

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tvrdý odpor části afghánské společnosti vzbudilo rozhodnutí rady duchovních ulámů, kteří přišli s dalšími omezeními pro ženy. Podle něj by měla být pohlaví oddělena ve školách, v práci i v každodenním životě. Když rozhodnutí podpořil afgánský prezident Hámid Karzáí, internet se podle BBC zaplnil množstvím protestů proti tomu, co odpůrci plánu nazývají segregací pohlaví.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Rozhodnutí rady dláždí cestu Tálibánu

Článek

„Je to neuvěřitelné. Příště by mohli říci, že Afghánistán potřebuje být rozdělen na dvě poloviny, jednu pro muže a druhou pro ženy,“ napsal pobouřený mladý Afghánec na Facebook.

Zatímco jedni dávají najevo vztek, další sahají k humoru. Afghánka Mahnaz Afzalová, která nyní pracuje v Londýně, napsala: „Dámy, neměly byste brouzdat po Facebooku bez svého partnera. Musíme požádat administrátory Facebooku, aby vytvořili profily jen pro ženy. A nebude vám povoleno uvádět u komentářů Líbí se a používat šťouchnutí, jinak budete proklety.“

Další z odpůrců napsal na Twitter: „Dívky budou mít přístup na Facebook, jen když budou mít burku.“ Objevila se i karikatura, kde televizní zprávy čte hlasatelka v tradiční modré burce.

Foto: archiv, Právo

ženy v burce

Další položil na Twitteru řečnickou otázku: „Mohu požádat afghánské dívky, aby nekomentovaly moje příspěvky, pokud nemají svolení od svých otců, manželů nebo ulámů?“

Tálibánizace Afghánistánu

Bojovnice za práva žen Zakia Navaová, která uprchla do Íránu, ale dodává: „To znamená, že vláda dláždí cestu Tálibánu, aby ovládl Afghánistán. Pamatuju si hořké časy, kdy nás Tálibán držel doma a odpíral nám vzdělání. Tohle je další omezení práv žen.“

I část politiků se proti doporučení postavila. „Udělali to lidé, kteří mají zájem na tálibánizaci Afghánistánu.“ prohlásil opoziční poslanec z Herátu Ahmad Behzad.

Hlasy pro separaci

Zatímco mladí, univerzitně vzdělaní Afghánci rozhodnutí rady odmítají, jiní je vítají. „Podporuji doporučení rady, protože je v souladu s islámem,“ řekl student islámské teologie Abdul Salám. „Navzdory kritice pomůže ženám, aby pracovaly s větší jistotou a bez toho aby byly vystaveny svým mužským kolegům,“ dodal.

Obyvatel města Badghísu Nasralláh Chálid dodává: „Jsme muslimové a musíme sloužit tomu, co islám a duchovní říkají. Když budou muži a ženy odděleni, nechám svou dceru jít studovat na univerzitu.“

Ahmad Chálid na Facebooku napsal: „Jsem překvapen, že naši mladí lidé se označují za muslimy, ale když dojde na islámské zákony, dělají si z nich legraci.“ Diskuse je velmi bouřlivá, protože zatím není jasné, zda doporučení rady ulámů bude uzákoněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám