Hlavní obsah

Podle Sarkozyho, potomka imigrantů z Maďarska, je ve Francii moc cizinců

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nicolas Sarkozy, který se letos pokusí obhájit křeslo prezidenta, i když má malé šance, vsadil na xenofobii. V úterní televizní debatě se pustil do přistěhovalců. Chtěl by počet nových imigrantů snížit na polovinu. BBC zlomyslně zmínila, že sám je potomek přistěhovalců z Maďarska.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Nicolas Sarkozy

Článek

Podle současného prezidenta je ve Francii už tak příliš mnoho přistěhovalců, a systém jejich integrace do společnosti funguje pořád hůř.

Jeho vyjádření jasně ukazuje, že se pokouší získat hlasy napravo politického spektra a vzít je exponentce ultrapravice Marine le Penové.

Sarkozy by v případě svého znovuzvolení také omezil výhody pro přistěhovalce, kteří jsou v zemi už deset let.

Nepostavil se však zcela proti přistěhovalectví. Pravil, že může být přínosem, pokud ale bude pečlivěji kontrolováno a rozhodovat bude kvalifikace.

Nepostavil se však zcela proti přistěhovalectví. Pravil, že může být přínosem, pokud ale bude pečlivěji kontrolováno a rozhodovat bude kvalifikace.

Sarkozymu ke zvolení pomohl právě tvrdý postup proti synům imigrantů, kteří v roce 2005 po týdny zapalovali auta na předměstích velkých měst. I za své vlády prosazoval zákony proti imigrantům, mimo jiné deportoval Romy, což mezinárodní společenství tvrdě kritizovalo.

Podle průzkumu zveřejněného v úterý by ve volbách 6. května prohrál s kandidátem socialistů Françoisem Hollandem v poměru 46 ku 54. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám