Hlavní obsah

Znalec v kauze vlčích dětí se s nimi vůbec nesetkal, hrozí mu trest

Praha

Kauza vlčích dětí, které rodiče vychovávali bez kontaktu s vnějším světem v jednom z bytů na pražských Vinohradech, dostala u odvolacího soudu nový rozměr. Vyšlo totiž najevo, že soudní znalec Ivan Bouška, který zpracovával posudek pro potřeby prvoinstančního soudu, děti nikdy neviděl. Přesto byl i s přihlédnutím k jeho posudku vynesen rozsudek. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce nechat postup prověřit, uvedly Lidové noviny (LN).

Foto: Milan Malíček, Právo

Otec dětí dostal u soudu osm let a matka tři roky podmíněně, odvolací soud rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání

Článek

Právě na paradoxní přístup znalce, který vypracoval klíčový posudek, s přihlédnutím k němuž byl otec dětí odsouzen na osm let a matka k tříleté podmínce, kritizoval soudce odvolacího senátu Vladimír Král.

"Je zarážející, že nebylo považováno za nutné, aby znalec v takovémto případě provedl vlastní vyšetření," citoval list soudce Krále, který rozhodl o vrácení případu před pražský městský soud.

Soudce Kamil Kydalka, který svůj rozsudek opřel právě o Bouškův posudek, nicméně odmítá, že by byl posudek špatně zpracovaný.

Věc nicméně hodlá prošetřit ministr Pospíšil.  "Pokud se prokáže, že posudek nebyl řádně zpracován, rozjedeme první správní řízení," citovaly LN ministra. To umožňuje nedávná novela zákona o znalcích a tlumočnících, na jejímž základě mohou být tyto profese za nekvalitní práci potrestány až stotisícovou pokutou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám