Hlavní obsah

Do dvou let má 17 000 učitelů přijít o místo

Právo, Marek Přibil

Sedmnáct tisíc učitelů, tedy zhruba každý sedmý, má přijít v příštích dvou letech o práci. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, který má Právo k dispozici. Školští odboráři, podle nichž se propouštění dotkne každé školy, už chystají protesty. Nevylučují ani stávku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O místo má přijít přesně 16 920 pedagogických pracovníků regionálního školství, kam spadají mateřské, základní a střední školy v celém Česku. Státní pokladna tím má ušetřit přes šest miliard korun. Rozpočítává to „Návrh výdajů jednotlivých kapitol na léta 2013 a 14 po promítnutí příjmových a výdajových opatření“.

Ředitel mimopražské základní školy, jenž si nepřál být jmenován, Právu včera řekl: „Já nevím, jak na to mám reagovat. Učitelé už dnes odvádějí tolik práce navíc, za kterou nedostanou ani zaplaceno. Ten údaj o propouštění je pro mě zdrcující. Já nevím, co na to říct.“

Toho, aby byli učitelé propuštěni, se má dosáhnout snížením výdajů v kapitole školství o 4,5 miliardy v roce 2013 a o jedenáct miliard v roce 2014. Šéf školských odborů František Dobšík, jenž má data rovněž k dispozici, Právu řekl: „Pedagogičtí pracovníci, to je širší skupina, třeba vychovatelé či pedagogičtí asistenti. Ale evidentně budou propouštěni především učitelé.“

Takové opatření je pro nás naprosto nepřijatelné. Je to hazard s lidmi – s učiteli.
šéf školských odborů František Dobšík

Dobšík vysvětlil, že vychovatelé či asistenti odcházeli na rozdíl od kantorů podle všeho ze škol už v loňském roce.

Stejně tak podávali hojně, jak se domnívá, výpovědi kvůli desetiprocentnímu snížení mezd nepedagogičtí pracovníci, třeba kuchařky, školníci či hospodářky.

„To vysvětluje fakt, že podle ministerstva klesly platy těchto zaměstnanců místo deseti o tři procenta. Tedy ředitelé nemuseli na úkor těch, co odešli, snížit platy pracovníkům, co ve školách zůstali,“ dodal Dobšík.

Pedagogických pracovníků je v Česku kolem 130 tisíc. Jestliže podle Dobšíka přijde o práci 17 tisíc kantorů, dotkne se to každé školy. „Pokud se přímo celé školy nebudou zavírat. Nyní budeme chtít jednat s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), aby nám vysvětlili, co to všechno má znamenat. Z čeho tato hrůzná čísla vycházejí,“ řekl Dobšík. A zdůraznil: „Takové opatření je pro nás naprosto nepřijatelné. Je to hazard s lidmi – s učiteli.“

Odboráři už podle něj plánují razantní protesty. „Kalkulujeme s těmi vůbec nejtvrdšími kroky, jako je přerušení práce, tedy stávka. Svoláme k tomu co nejdřív mimořádné předsednictvo,“ podotkl šéf školských odborů.

Padne 368 úředníků

Na samotném ministerstvu školství má pak přijít o místo 368 úředníků, což podle propočtu financí přinese úsporu 174 miliónů korun.

„To už potom opravdu nevím, kdo naši agendu zastane. Už teď Dobeš zcela rozprášil jednotlivá oddělení. Ta jsou teď nefunkční. Nefungují ani mnohé odbory. Nikdy jsem neviděl úředníky v takové skepsi, v jaké jsou nyní,“ řekl Právu referent ministerstva, který nechce být jmenován.

Reklama

Výběr článků

Načítám