Hlavní obsah

Policie obvinila 17 členů pražské ČSSD kvůli úplatkářskému skandálu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, fia, jov

Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) obvinili 17 členů pražské ČSSD v souvislosti s údajným uplácením při hlasování na stranických schůzích. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize. Někteří straníci podle policie měli vzít peníze už za samotný vstup do sociální demokracie.

Foto: Martin Malý, ČTK

Někdejší pražský radní Lukáš Plachý (ČSSD) během vystoupení v budově pražského magistrátu.

Článek

Obviněnými jsou i šéf organizace ČSSD v Praze 9 František Kolínský a bývalý radní magistrátu Lukáš Plachý, kteří měli dávat peníze 15 dalším lidem.

„Osoby měly dostávat úplatky za to, že vstoupily do jedné místní organizace ČSSD, čímž rozšířily členskou základnu, a následně měly hlasovat podle předem daných pokynů,“ řekl ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle policie Kolínský s Plachým podpláceli hlavně při sestavování kandidátky pro poslední sněmovní volby. Kolínský odmítl kauzu komentovat. „Rozumím, že se chcete jenom zeptat, ale já jsem vám teď říkal, že s vámi bohužel nemůžu mluvit,“ sdělil ČT šéf místní buňky ČSSD v Praze 9.

„Docházelo k ovlivňování hlasování při schůzích ČSSD ve prospěch předem daného kandidáta,“ uvedl Ibehej.

„Pokud by se tyto informace potvrdily, je to vážná věc a bude se jí zabývat nejvyšší vedení sociální demokracie,“ řekl televizi předseda strany Bohuslav Sobotka. Špičky ČSSD zasedají v Lidovém domě v pátek ráno. Obviněným hrozí pozastavení členství, ve hře je také zrušení celé místní organizace.

Policie začala případ vyšetřovat už před dvěma roky. Média v té době zveřejnila nahrávky, že tehdejší pražský radní Plachý měl údajně za dobré místo na kandidátce přislíbit jednomu ze spolustraníků sto tisíc korun. Plachý následně korupci odmítl, ale na post radního rezignoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám