Hlavní obsah

Romney zvítězil i v nejméně početném státě

– Cheyenne • Aktualizováno
Novinky, rei

Bývalý guvernér Massachussetts Mitt Romney si ve středu připsal další vítězství v rámci republikánských voleb kandidáta, který na podzim v prezidentských volbách vyzve demokrata a současnou hlavu států Baracka Obamu. Po úterních vítězstvích v Arizoně a Michiganu zvítězil Romney i v nejméně početném federálním státě Wyomingu, uvedla CNN.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Mitt Romney

Článek

V 23 okresech státu s půl miliónem obyvatel pouze asi 2000 lidí hlasovalo v tzv. volebním shromáždění (caucus) průběžně už od února. V posledním okrese Sweetwater se volilo právě ve středu večer.

Romney podle prozatímních výsledků získal 39 procent hlasů, zatímco jeho nejvážnější soupeř Rick Santorum 33. Třetí skončil Ron Paul (20 procent), čtvrtý Newt Gingrich (8 procent).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V přepočtu na volitele, kteří rozhodují o nominaci kandidáta do prezidentských voleb, jsou ale výsledky těsnější. Romney jich získal deset, Santorum devět. Navíc vyšlo najevo, že v Michiganu, kde v úterý Romney rovněž zvítězil, si i jeho soupeř připsal stejný počet volitelů - deset. Celkem má ale Romney podle odhadů CNN na kontě trojnásobný počet těchto kandidátů - 181 oproti 61 pro Santoruma.

Volební klání republikánů pokračuje příští týden tzv. superúterým, kdy se volí v deseti federálních státech.

Pravidla primárek
Pravidla primárek určují strany a částečně i zákony jednotlivých 50 států USA. Nejčastěji mají formu klasických voleb pro registrované členy dané strany. Někde se k jedné z nich mohou připojit i nečlenové. Voliči strany ve volebních okrscích vybírají delegáty okresních kol a ti pak celostátní delegáty.
Jelikož se preference zpravidla nemění, je již první kolo považováno za směrodatný výsledek.
Někde se ale místo primárek konají volební shromáždění. Demokratické caucusy jsou zábavné tím, že přívrženci kandidátů se shromáždí ve vymezených místech, odkud mají 30 minut na to, aby přesvědčili ty druhé, že právě jejich favorit je ten pravý.

Reklama

Související články

Romney vyhrál primárky v Maine

Sobotní primárky v americkém státě Maine těsně vyhrál Mitt Romney, když získal 39 procent hlasů voličů, o tři procentní body více než Texasan Ron Paul. Rick...

Výběr článků

Načítám