Hlavní obsah

Kalousek chce propustit tisíce úředníků a ušetřit miliardy

Právo, Jiří Vavroň

Stát by mohl v příštích dvou letech odstraněním duplicit a zvýšením efektivnosti ve státní správě snižováním byrokracie a spojením úřadů ušetřit až 12 miliard korun. Státní správa by také zeštíhlela o tisíce funkčních míst.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Konkrétní kroky obsahuje návrh na úspory výdajů státního rozpočtu, který předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), v pondělí ekonomickým ministrům. Podle vyjádření rezortů se jedná pouze o náměty, které upozorňují na možnosti úspor.

Podle ekonomických analytiků kladem návrhu je, že se nejedná o plošné škrty ale o konkrétní racionalizaci státní správy, o opatření a změny, které by po zdůvodnění a odborné diskusi přispěly ke zlevnění provozu státu a současně ke zvýšení pružnosti a operativy řízení státu.

Analytici ale současně upozorňují, že se žádnému ministru financí ještě nepodařilo podobné návrhy prosadit pro odpor rezortních kolegů. Naposledy se o racionalizaci činnosti a struktury rezortů pokusil ministr financí Pavel Mertlík (ČSSD), odpovědí místo racionalizačních kroků byly spíše žádosti ministrů o navýšení kapitol z rozpočtu.

Úsporná opatření navržená Kalouskovým ministerstvem tak počítají nejen se zmrazením penzí a změnami daní, ale také s razantními úsporami provozních výdajů státu, které by se dotkly prakticky všech významných rezortů, včetně úřadu vlády a ministerstva zahraničí.

Úspora přes 2,4 miliardy korun

Podle návrhu by se například mohly dál slučovat a rušit ty zastupitelské úřady, které nemají přímý vliv na podporu exportu. Poradní orgány vlády by mohly být převedeny pod ta ministerstva, která mají nejblíže k jejich zaměření. Většina ministerstev by mohla provést důslednou prověrku svých agend, odstranit všechny duplicity. Podle odhadu by například jen optimalizací regionálních škol všech typů mohlo dojít k šestimiliardové úspoře, optimalizací agend policie k téměř dvoumiliardové úspoře.

Podle návrhu úsporných opatření, které Kalousek předložil v pondělí ekonomickým ministrům, by se rovněž mohlo počítat s úsporou více než 2,4 miliardy korun, která by vznikla sloučením některých rozpočtových organizací, odstraněním duplicit a byrokracie ve státních fondech s celkovou úsporou 2,4 tisíce tzv. funkčních míst.

Ředitelství vodních cest by se mohlo například včlenit do Ministerstva dopravy, Státní energetická inspekce pod Energetický regulační úřad.

Projekt dále navrhuje včlenit Českou obchodní inspekci pod Generální ředitelství cel, což by ušetřilo 272 miliónů korun a 472 míst. Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod by se mohl spojit s Drážní inspekcí. Zařazení Státní rostlinolékařské správy do Státní veterinární zprávy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce by přineslo úsporu 130 miliónů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám