Hlavní obsah

Vyhladovělá KLDR podlehla a zastaví jaderný program

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Severní Korea souhlasí se zastavením obohacování uranu a moratoriem na další jaderné a raketové zkoušky, informovala ve čtvrtek agentura AP. Severokorejští vyjednavači s krokem souhlasili při jednáních s americkou delegací. USA výměnou za to poskytnou KLDR potravinovou pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Do země budou vpuštěni inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), aby dohlédli na dodržování moratoria, potvrdila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.

USA za to do Severní Koreje dodají 240 000 tun potravin.

"Spojené státy mají stále hluboké obavy ohledně nejrůznějších kroků Severní Koreje, ale dnešní oznámení odráží důležitý, i když omezený pokrok," uvedla Nulandová. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová záležitost komentovala jako "první krůček správným směrem".

Obě strany obnovily jednání minulý týden. Byly to první rozhovory po smrti vůdce Kim Čong-ila a nástupu jeho nejmladšího syna Kim Čong-una k moci. Rozhovory v Pekingu vedl za americkou stranu vyslanec Glyn Davies, za KLDR první náměstek ministra zahraničí Kim Kwan.

Dohoda byla na spadnutí už koncem roku

Obnovený dialog byl v pořadí už třetím kolem rozhovorů od července. Agentura AP upozornila, že Washington a Pchjongjang byly blízko uzavření dohody, když 17. prosince Kim Čong-il zemřel.

Američané chtějí dvoustrannými jednáními připravit půdu pro obnovení šestistranných rozhovorů za účasti Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje. KLDR rozhovory přerušila v roce 2009 a následně provedla druhou jadernou zkoušku.

Jaderný program KLDR
2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obvinily z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.
2003 - Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum.
Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.
Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.
Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.
Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.
Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN.
Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první.

Reklama

Související články

Severní Koreji hrozí hladomor

Humanitární organizace se obávají, že se po smrti Kim Čong-ila ještě zhorší životní situace v zemi. Už nyní je tam akutní nedostatek potravin, uvedl list...

Výběr článků

Načítám