Hlavní obsah

Studenti po celé zemi protestují proti reformám vysokých škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Takzvaná Noc univerzit odstartovala v úterý ve 12 univerzitních městech v České republice. Studenti chtějí veřejnými přednáškami a diskuzemi varovat před chystanou reformou vysokých škol. Školy zůstanou otevřené až do pozdních hodin, v Olomouci, Hradci Králové nebo Plzni budou studenti dokonce přespávat. Hlavní protestní průvod k Úřadu vlády je naplánován na středu.

Studentských protestů v Brně se zúčastnilo na šest tisíc lidíVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Do protestů se zapojili také studenti z Prahy, Brna, Opavy, Liberce, Pardubic, Zlína, Českých Budějovic, Ústí nad Labem a Ostravy.

V Praze se Noc univerzit koná v dejvickém kampusu stavební fakulty ČVUT. S pokusy a ukázkami nejnovějších vynálezů se tu kromě ČVUT představí i Vysoká škola chemicko-technogická a Česká zemědělská univerzita. Na přednášky akademiků mohou zájemci přijít na filozofickou nebo právnickou fakultu na nám. Jana Palacha. Vystupují tu například i kněz Tomáš Halík nebo spisovatel a kritik Martin C. Putna. Ti se s dalšími osobnostmi veřejného života připojili k Iniciativě za svobodné vysoké školy, která spolu se zástupci vysokých škol a studentů bojuje proti navrhovaným změnám. V budovách Akademie múzických umění se konají koncerty a promítání dokumentů.

Na některých školách budou studenti v předvečer středečního protestu i přespávat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Protest studentů v Brně

Studenti brněnských univerzit v úterý s protestem proti navrhované podobě reformy vysokých škol vyšli do ulic. Na Malinovského náměstí se jich před začátkem pochodu sešlo asi 2500. Postupně jich přibývalo a pořadatelé i policisté později hovořili asi o 6000 lidí. K davu se postupně přidávali i chodci hlavně z centra, někteří pochodujícím dokonce i tleskali.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Protest studentů v Brně

Studenti nesli desítky transparentů namířených proti ministru školství Josefu Dobešovi (VV), proti přístupu vlády ke vzdělání a proti omezování akademických svobod. Kritizovali také prezidenta Václava Klause, který kvůli protestům zrušil svou návštěvu Brna. [celá zpráva]

Foto: Igor Šefr, ČTK

Studenti brněnských univerzit 28. února v ulicích protestovali proti navrhované podobě reformy vysokých škol, jejich počet během protestu narostl na 4000 až 5000 lidí.

Nejen proti navrhovaným reformám, ale i dlouhodobému podfinancování vysokých škol demonstrovali v Olomouci studenti Univerzity Palackého na nádvoří tamní filozofické fakulty. Zhruba 400 studentů a akademických pracovníků neodradil ani vytrvalý déšť.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vysokoškoláci na demonstraci v Olomouci

Ostravští studenti se rozhodli strávit úterní noc ve spacácích v Menze Ostravské univerzity v centru krajské metropole. Několik stovek studentů podporujících protest se podepsalo do protestní knihy. Akce ostravských vysokoškoláků s názvem Reforma se dotkne i tebe! bude pokračovat až do brzkých ranních středečních hodin.

Boj za akademické svobody

Smyslem týden trvajících protestů je přimět vládu, aby neschvalovala návrhy dvou reformních zákonů o vysokých školách a vrátila je ministru školství k přepracování. Odpůrcům se nelíbí změny v samosprávách vysokých škol a změny jejich pravomocí, omezí se tak prý akademické svobody. Jako asociální také odmítli zavedení školného. O jeho podobě ale ministerstvo stále jedná.

Reformy se připravují osm let. Ministerstvo chce změnami v akreditacích, uznávání titulů a financování škol zvýšit kvalitu univerzit. Změny by měl kabinet dostat na stůl v řádu týdnů, změny podpořil i premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám