Hlavní obsah

Z Kennedyho slibu je mi špatně, prohlásil prezidentský kandidát Santorum

Novinky, val

Konzervativní republikánský kandidát na prezidenta USA Rick Santorum ve snaze přilákat křesťanské voliče před důležitými primárkami v Michiganu zavrhl názor demokratického prezidenta Johna F. Kennedyho z 60. let o striktním oddělení církve od státu. Uvedl, že z takového nápadu je mu na zvracení.

Foto: Al Goldis , Reuters

Rick Santorum

Článek

„Nevěřím v Ameriku, kde je oddělení církve a státu absolutní,“ řekl katolík Santorum v narážce na projev Johna Kennedyho, který v roce 1960 prohlásil, že by rád zcela oddělil církev od státu. „To se můžete vsadit, že se mi z toho chce zvracet,“ rozhorlil se Santorum v předvečer dalších primárek.

Ty se uskuteční v úterý ve státech Arizona a Michigan, který je rodištěm favorizovaného Mitta Romneyho. Ten má podle odhadů i v těchto dvou státech na vítězství větší šance, proto se bývalý pensylvánský senátor rozhodl ve své rétorice sklouznout ještě víc doprava, poznamenávají komentátoři.

Santorum na sebe v posledních týdnech upozornil myšlenkou sociálního konzervatismu a útokem na zdravotnickou reformu a zahraniční politiku prezidenta Baracka Obamy. Podle analytiků nicméně není jisté, zda právě tato témata jsou ta pravá v době, kdy většina Američanů řeší v první řadě ekonomické otázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám