Hlavní obsah

Dobeš vzdal boj o školné, vládě ho vůbec nenavrhne

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v pondělí oznámil, že kabinetu nenavrhne zavedení školného na vysokých školách. Prosazuje však, aby studenti platili více za překročení standardní délky studia. Ministr to oznámil na tiskové konferenci. Za rok navíc i studium na více školách by se mohlo platit až 26 000 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v obležení novinářů

Článek

Vedle zvýšení plateb za překročení délky studia, by ministr chtěl zvýšit i poplatky za studium na více školách.

Nyní si mohou studenti bezplatně prodloužit studium v bakalářském i navazujícím magisterském studiu až o jeden rok, aniž by platili. To je podle Dobeše špatně. Nově by měli platit za jakékoliv prodloužení studia. Za rok studia navíc i souběžné studium by tak vysokoškoláci mohli platit až 26 000 korun. Tato částka představuje takzvaný normativ, který dostává škola na každého studenta od státu.

Dobeš uvedl, že zavržení konceptu školného, je od něj ústupek. Studenti proti jeho reformním snahám protestují. V pondělí se naplno rozběhl takzvaný Týden neklidu, který vyvrcholí středečním pochodem studentů k úřadu vlády. [celá zpráva]

Dobrá zpráva, vítá obrat ČSSD

ČSSD obrat ministra Dobeše uvítala. Stínový ministr školství za sociální demokracii Marcel Chládek to považuje za výsledek kritiky z řad jeho strany, akademické sféry a studentů.

„My to zcela jednoznačně vítáme, protože si myslíme, že to je nesmyslný návrh,“ komentoval Chládek ministrovo rozhodnutí ve věci školného na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám