Hlavní obsah

Protesty proti spálení koránu zachvátily většinu Afghánistánu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Čtvrtým dnem pokračovaly v pátek protesty Afghánců proti tomu, že američtí vojáci minulý týden spálili několik výtisků koránu. Na jejich síle nic nezměnila omluva amerického prezidenta Baracka Obamy. V pátek při násilnostech zemřelo podle BBC dvanáct lidí, což je od jejich propuknutí vůbec nejvíce. Od počátku bouří zahynulo přes dvacet lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti spálení koránu v AfghánistánuVideo: Reuters

 
Článek

Osm obětí je z Herátu, kde byly protesty velmi tvrdé. Střílelo se při nich poblíž amerického konzulátu ve městě. Padesát lidí tam bylo zraněno. Podle BBC tam bylo spáleno několik policejních aut.

Dva další lidé zemřeli ve východoafghánském Chóstu.

Tvrdé byly střety i v provincii Baghlán, kde se dav pokusil zmocnit základny maďarských vojáků NATO. Tam byl zabit jeden z demonstrantů, uvedla DPA.

„Více než tisíc lidí protestuje před základnou maďarského Provinčního a rekonstrukčního týmu v Puli Kumri," řekl zástupce policejního šéfa provincie Zamanuddín Husaini. Útok byl podle něj velmi tvrdý.

„Byli schopní se dostat přes ostnatý drát a odstranit betonové bloky chránící před výbuchy. Policisté stříleli do vzduchu, aby dav rozptýlili. Jedenáct lidí včetně čtyř vojáků a čtyř policistů bylo ve střetech zraněno,“ sdělil Husaini s tím, že na základně se nacházejí i vojáci z Albánie, Chorvatska a Černé Hory.

Dva další lidé zemřeli ve východoafghánském Chóstu, kde 4000 Afghánců zamířilo k sídlu místního guvernéra.

Protesty v metropoli 

V hlavním městě Kábulu dav několik set  demonstrantů míří do centra. Policejní zdroje uvedly, že protesty zachvátily pět kábulských čtvrtí. Na některých místech policie dav rozháněla střelbou do vzduchu, protože stříleli i protestující. Jedna z policejních střel zasáhla jednoho z demonstrujících

Nejméně jeden z imámů v Kábulu při modlitbách vyzýval věřící, aby se vydali do ulic na znamení nesouhlasu s ničením posvátné knihy islámu.

Demonstrace přiměly podle deníku Zeit německé vojáky k předčasnému stažení ze základny v severoafghánském Talokanu, kterou měli opustit až v březnu. Padesátičlenná posádka se přemístila do většího a lépe zabezpečeného tábora ve městě Kundúz. Na základnu v centru dvousettisícového Talokanu zaútočilo kamením ve čtvrtek asi 300 demonstrantů, sdělil reportér televize ZDF.

V Nangarháru tisíce demonstrujících provolávaly hesla jako "Smrt Americe" a pálily podobizny prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám