Hlavní obsah

V Sýrii si najdou prostředky a Asad padne, varovala Clintonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Tunisku v pátek jednají zástupci USA a sedmi desítek evropských a arabských zemí o situaci v Sýrii, kde jsou už rok zabíjeni lidé nesouhlasící s režimem prezidenta Bašára Asada. Českou republiku zastupuje šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová na okraj konference prohlásila, že dříve nebo později se opozice dostane ke zbraním a Asad padne.

Foto: ČTK/AP

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Článek

Asadova strategie podle Clintonové nepřestojí „zkoušku legitimity“. „Opoziční síly budou stále bojeschopnější. Někde, nějak najdou způsob, jak se bránit a přejdou do ofenzivy. Zdá se mi jasné, že přijde zvrat a přeji si, aby to bylo raději dříve než později, aby bylo ušetřeno víc životů. Vůbec ale nepochybuji o tom, že přijde zvrat,“ prohlásila ministryně.

Clintonová upozornila, že doba je jiná než na počátku 80. let, kdy Asadův otec nechal zabít 10 000 lidí v rebelujícím městě Hamá. „Tehdy nebyl internet a Twitter, žádné sociální sítě, žádná satelitní televize,“ poznamenala Clintonová s tím, že dnes nejde zločiny před světem zatajit.

Tuniská konference má zesílit nátlak na syrský režim. USA chtějí, aby Asad poskytl humanitárním pracovníkům přístup do obléhaných míst. Není jasné, zda se na konferenci nerozhodne také o vyzbrojování opozice.

Konferenci v Tunisku bojkotují Rusko a Čína. Clintonová jim vzkázala, že nelze stát stranou a ignorovat zločiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám