Hlavní obsah

Britští lékaři prováděli potraty vyžádané kvůli pohlaví plodu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští zdravotníci byli tajně nafilmováni, jak souhlasí s potratem, který si matka vyžádala jen na základě pohlaví plodu. Souhlasili s tím, že ženě připraví falešné zdůvodnění pro interrupci, protože na základě pohlaví plodu není potrat povolen, uvedl list Daily Telegraph, jehož investigativní novináři tyto případy tajně natočili.

Foto: Profimedia.cz

Plod starý 22 týdnů měří 23–28 cm, váží asi 430 g a má již lidský vzhled. Od druhé půlky těhotenství jsou jasně rozpoznatelné detaily na obličeji, oční víčka jsou v tuto chvíli vyvinutá, ale zatím zavřená.

Článek

Listu se podařilo získat informace o tom, že se takováto praxe děje. Reportéři se to pokusili prověřit. S několika těhotnými navštívili devět klinik v různých oblastech Spojeného království. Ve třech případech jim lékaři nabídli, že zařídí interrupci, i když jim těhotná řekla, že žádá o potrat, protože není spokojena s pohlavím nenarozeného dítěte.

Těhotná přišla v Londýně za Claudine Domoneyovou, která měla rozhodnout, zda interrupci schválí. Souhlasila, že zařídí potrat chlapce, protože její manžel má už syna z prvního manželství a chce holčičku: „Je to chlapeček, a to je ten důvod. Nechceme dalšího chlapce.“ Chtěla "vyváženou" rodinu.

Domoneyová jí řekla, že zavolá na kliniku a zařídila jí u kolegy termín potratu na následující týden. Žena byla v 18. týdnu, ale v Británii je možný potrat z nemedicínských důvodů do 24. týdne. Zákon z roku 1967 ale vylučuje, aby to bylo kvůli pohlaví. Konzultantka ještě dodala: „My dva jsme v této oblasti velmi zkušení. On pro vás zařídí pokoj na privátní klinice. Je v pohodě.“

Konzultantka nechtěla nic slyšet

Prabha Sivaramanová, která pracuje v Manchesteru pro privátní kliniku Pall Mall i pro státní zdravotní zařízení, zase souhlasila s potratem nenarozené dívky. Těhotné řekla: „Já se neptám. Když chcete potrat, tak potrat chcete.“ Pak zavolala kolegyni, aby ji u ní objednala a sdělila jí, že jde o sociální důvody a žena si nepřeje, aby se jí někdo na něco ptal: „Ten potrat bude privátní, protože to nechce přes pojišťovnu."

Prabha Sivarmanová těhotné řekla, že potrat ji přijde na dvě stě až tři sta liber, nanejvýš na pět set.

Stephanie Byromová, která vede manchesterskou kliniku Pall Mall, kde se měl provést potrat, popřela, že by klinika nabízela potraty i na základě pohlaví a řekla, že jestli jedna z jejích konzultantek porušila zákony, okamžitě zasáhne. List však spekuluje, že může jít i o výnosnou praxi, protože kliniky mají z potratů peníze

V roce 2010 bylo v Anglii a Walesu provedeno 189 574 potratů, což je o osm procent více než před deseti lety.

Ani jedna z klinik nenabízela dlouhodobější a hlubší konzultaci, i když šlo o potrat na základě sporného a nepovoleného důvodu. Domoneyová jen uvedla, že když je žena těhotná 18 týdnů, tak už si to jistě dobře promyslela.

Znepokojený ministr

„Jsem mimořádně znepokojen, když slyším tato obvinění. Selekce podle pohlaví je zakázaná a morálně pochybená. Požádal jsem své úředníky, aby to urgentně prošetřili,“ řekl ministr zdravotnictví Andrew Lansley.

Potratů z důvodu pohlaví přibývá

Rada Evropy loni doporučila členským státům EU včetně Británie, aby se přestalo rodičům sdělovat pohlaví dítěte, protože to vede k potratům na základě jeho pohlaví. Přibývá jich.

Zejména v některých kulturách je to velký problém. V Indii rodiče nechtějí dívky, protože jim musejí dávat velké věno, na které nemají. V Británii žije početná indická komunita.

Anketa

Měly by ženy mít právo jít na potrat po 1. trimestru kvůli tomu, že nejsou spokojeny s pohlavím dítěte?
ano, je to jen jejich volba
10,5 %
ne, toto není dostatečný důvod
87,9 %
nevím
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8902 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám