Hlavní obsah

Kdybych uspěl s dovoláním, rád bych dokončil mandát v NKÚ, tvrdí Dohnal

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal, kterému byl v pondělí odvolacím soudem potvrzen podmíněný trest, na základě čehož by měl dle zákona skončit ve funkci, by rád dokončil svůj mandát. V úterý to uvedl jeho advokát Václav Vlk.

Foto: Petr Horník, Právo

František Dohnal

Článek

"Dojde-li ke změně pravomocného rozsudku, je možné, že nastane situace existence dvou prezidentů NKÚ. Nelze předjímat, jak se v této věci zachovám v budoucnu, ale obecně řečeno bych rád dokončil svůj mandát," citoval advokát svého klienta.

Dohnal může proti verdiktu, který jej uznal vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby, neboť v roce 2010 neposkytl poslancům podklady pro audit hospodaření úřadu, podat dovolání k Nejvyššímu soudu. K tomu se soudě dle nynějšího vyjádření podle všeho i chystá.

Pondělní verdikt je nicméně pravomocný a na jeho základě by měl v pozici šéfa NKÚ skončit. [celá zpráva]

"Mojí prioritou je zachování nezávislosti NKÚ," dodal Dohnal s tím, že nevylučuje, že by v případě změny rozsudku muselo docházet i k odškodňování osob postižených stavem vzniklým dnes či v budoucnu.

Koalice již řešila výběr nástupce

O novém šéfovi NKÚ v úterý jednali i zástupci stran vládní koalice. Prezident NKÚ by měl být podle nich vybrán co nejdříve.

Viceprezidenta Miloslava Kalu, který úřad momentálně vede, vyzvali, aby se zdržel razantních personálních opatření, k nimž prý přistoupil. "Vyzýváme stávajícího viceprezidenta Kalu, aby tyto personální kroky zastavil do doby, než bude rozhodnuto o novém prezidentovi NKÚ," tlumočila stanovisko po jednání mluvčí vicepremiérky Karolíny Peake (VV).

Kala tvrdí, že personální změny zatím pouze připravuje v souvislosti s tím, že nový šéf úřadu si přivede nové lidi. Nejde prý navíc o propouštění, nýbrž o odvolání z funkcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám