Hlavní obsah

Američtí vojáci v Afghánistánu pálili Korán

– Kábul

Vrchní velitel ISAF v Afghánistánu se v úterý omluvil za to, že američtí vojáci spálili velké množství islámských dokumentů včetně koránů. Na jihu země se zase v pondělí večer místní policie střetla s vojáky NATO. Zahynul voják z Albánie, tři další - dva albánští a jeden americký - byli zraněni.

Foto: ČTK/AP

Američtí vojáci v Kandaháru

Článek

Ke střetu mezi afghánskými policisty a vojáky došlo v provincii Kandahár v okrese Spin Boldak během distribuce pomoci ve škole v Rabatu.

„Afghánská národní policie a vojáci mezinárodních sil se pohádali, což vyústilo v ozbrojené střetnutí,“ uvedla podle DPA kancelář kandahárského guvernéra.

Pro Albánii je to vůbec první ztráta vojáka v misi ISAF.

Incident nebyl prvním svého druhu v letošním roce. V lednu afghánští vojáci na severu země zabili při výcviku čtyři francouzské vojáky a dalších 15 zranili.

Loni zase afghánský pilot zabil devět amerických vojáků. Terči podobných útoků se opakovaně stali i britští vojáci.

Důvodem je rostoucí nespokojenost s působením sil ISAF, které nedokázaly Tálibán porazit, většina země je pod kontrolou vzbouřenců. Při bojích často hynou afghánští civilisté a zahraniční vojáci se dopouštějí přehmatů, jako bylo pálení Koránu.

Omluva za pálení Koránu

Generál John Allen zaslal "omluvu ušlechtilému afghánskému národu". Dostala se k němu informace, podle níž "se vojáci z Bagrámu zbavili nevhodným způsobem velkého počtu islámských dokumentů, mezi nimiž byly výtisky Koránu". Spálili je.

„Když jsme se dozvěděli o těchto činech, okamžitě jsme zasáhli a zastavili je,“ řekl Allen a podle BBC dodal: „Zachráněné materiály budou předány příslušným náboženským představitelům“. Nařídil též, aby byl případ vyšetřen.

Před základnou se v pondělí sešlo 3000 Afghánců, kteří proti pálení Koránu protestovali. Kmenoví vůdci požadovali jednání s veliteli. To se uskutečnilo v úterý, kdy se před základnou sešlo na tisíc lidí.

Výběr článků

Načítám