Hlavní obsah

Řekové se ušetří k smrti, další miliardy jim nepomůžou, tvrdí ekonomové

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další mnohamiliardová finanční injekce krizí zmítanému Řecku nemusí vůbec přinést pozitivní efekt a v konečné fázi záchranu jihoevropské země. Uvedla to agentura DPA s odkazem na názory německých ekonomických expertů.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Řecký rybář čeká nedaleko Atén na zákazníky.

Článek

„Řekové se ušetří k smrti,“ citoval list Passauer Neue Presse bankovního experta Wolfganga Gerkeho s tím, že další chystaná finanční injekce ve výši minimálně 130 miliard eur předpokládá dodržování velmi přísných úsporných opatření ze strany Řecka. O schválení půjčky jednají v pondělních odpoledních hodinách ministři financí eurozóny v Bruselu.

V podobném duchu hovoří i šéf německého ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. „Plán radikálně restrukturalizovat Řecka v rámci eurozóny je iluzorní,“ uvedl Sinn pro internetový portál Spigel Online.

Návrat k drachmě

Podle Sinna by byly peníze využity smysluplněji, pokud by se použily na usnadnění vystoupení Řecka z měnové unie. Řecko by mohlo za pomoci těchto financí znárodnit banky a zachránit stát před naprostým kolapsem.

Celá záchranná akce je podle Gerkeho diktována spíše strachem finančních trhů než samotnou snahou jihoevropské zemi pomoci. „Řecko potřebuje radikální řešení a návrat k vlastní měně,“ dodal Gerke, přestože rizika vystoupení z eurozóny a opuštění eura rozhodně nejsou zanedbatelná.

Vlastní rajčata a olivy

„Krach s sebou přinese těžkosti, ale ještě horší bude, pokud se bude stále odkládat,“ je přesvědčen Gerke, podle něhož se záchrana Řecka začíná neúnosně prodražovat.

Podle Sinna je důležité, aby se země opět stala konkurenceschopnou. Podmínkou pro to je ale opuštění eura. Řecké výrobky by tak zlevnily, což by odklonilo poptávku od dovozu k vlastním produktům.

„Řekové by si kupovali rajčata a olivový olej od domácích zemědělců, a nedováželi by je z Nizozemska nebo z Itálie,“ vysvětlil Sinn s tím, že by došlo v souvislosti s drachmou i k oživení turistického ruchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám