Hlavní obsah

Omilostněnou Benešovou pojily vztahy s prezidentovou ženou

Praha
Aktualizováno

Ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou, které prezident Václav Klaus prominul trest za podplácení a zpronevěru, pojily vztahy s prezidentovou ženou Livií. Uvedly to páteční Lidové noviny (LN). Podle nich Klausová otevírala ve škole v roce 2007 nový výtah pro handicapované studenty. Prezident opáčil, že za Benešovou se přimlouvalo množství organizací zdravotně postižených.

Foto: Petr Horník, Právo

Role první dámy ji nezaskočila. Dovedla ji naplnit podle svých představ.

Článek

Klausová a Benešová se setkávaly i na charitativní akci Mosty, nad níž manželka prezidenta převzala záštitu.

Soud zhruba před třemi měsíci uložil Benešové za podplácení a zpronevěru dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu právnických osob, funkce ředitelky a kvestorky. Podle verdiktu mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí a univerzitě způsobila škodu přes šest miliónů korun. Benešová v minulosti vinu opakovaně popřela.

Klaus jí v úterý udělil milost, kterou odůvodnil tím, že těžce nemocný manžel Benešové potřebuje její pomoc a že nebyla v minulosti trestána. Jak upozornila média, i při podmíněném trestu se ale Benešová mohla o manžela starat dál. Prezident navíc vedle prominutí zbytku trestu nechal Benešové ale vymazat trest i z trestního rejstříku.

Klaus: Přišlo mimořádné množství přímluv

Prezident na svém webu v pátek uvedl, že tuto "žádost o milost doprovázelo zcela mimořádné množství dopisů, které se za udělení milosti přimlouvaly – zejména od organizací zdravotně postižených (v čele s bývalým poslancem V. Krásou, předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR)."

Zároveň připomněl, že jeho choť se podobných akcí jako bylo otevírání výtahu, účastní běžně.

Státní zástupce Marek Bodlák, který měl kauzu na starosti, milost označil jako "nepochopitelnou a nesmyslnou", uvedl list.

Reakci Benešové, která ve škole po rozsudku pracuje jako ředitelka pro lidské zdroje a strategický rozvoj, se LN nepodařilo získat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám