Hlavní obsah

Zatčený Krejčíř požádal o propuštění na kauci

Pretoria
Aktualizováno

Český podnikatel Radovan Krejčíř, který v Jihoafrické republice čelí podezření z účasti na ozbrojené loupeži, požádal v čtvrtek soud v hlavním městě Pretorii o propuštění na kauci. Uvedl to server eyewitnessnews.co.za. Podle deníku The New Age se o kauci rozhodne v pátek.

Foto: SAPA, ČTK

Radovana Krejčíře přivádějí k soudu se spoutanýma rukama.

Článek

Krejčířův právník Mike Hellens při přelíčení nabídl, že jeho klient odevzdá soudu všechny své cestovní dokumenty, aby vyloučil riziko útěku ze země. Podle Hellense Krejčíř JAR opustit nehodlá. "Užívá si pobyt v Jižní Africe a chce zde zůstat," uvedl právník. Ve své řeči také zdůrazňoval, že Krejčíř přispívá jihoafrickým charitám, mimo jiné se účastnil sbírky na teplé peřiny pro bezdomovce.

Krejčíře a další dva muže, Veselina Laganina a vyhazovače Jasona Dominguese, zatkla jihoafrická policie v neděli v souvislosti s říjnovou ozbrojenou loupeží v pretorijském obchodu s elektronikou. [celá zpráva]

Před soudem stanula trojice už v pondělí. Soud tehdy žádost o kauci nevyslechl, protože bylo třeba vyjasnit některé dosud nedořešené záležitosti týkající se záznamů z mobilních telefonů a oprávnění k pobytu zadržených. Ve čtvrtek už Krejčíř mohl žádost podat.

Foto: SAPA, ČTK

Radovan Krejčíř přichází k soudu .

Krejčíř, oblečený v černém saku a bílém tričku, do soudní síně vešel s úsměvem a pozdravil se s manželkou a synem, kteří seděli v části vyhrazené pro veřejnost. Obhájce pak přečetl Krejčířovo prohlášení. Zmínil události z Krejčířova života a to, jak byl Čech "kvůli politickým vazbám nucen utéct ze země".

Foto: SAPA, ČTK

Radovan Krejčíř a Jason Dominguez (druhý zprava) odcházejí od soudu v Pretorii.

Krejčíře a dvojici mužů zatkla policie v souvislosti s říjnovým incidentem v obchodě s elektronikou v Pretorii. Podle jihoafrických médií do obchodu vtrhla skupina šesti mužů a ohrožovala pistolemi jeho pákistánského majitele. Vynutila si od něj 200 000 randů (asi 500 000 korun). Loupež skončila přestřelkou mezi lupiči a majitelem obchodu, Dominguese postřelil. Zdroje blízké vyšetřování krátce po loupeži uváděly, že lupiči šli do obchodu vymáhat peníze, které majitel údajně známému Krejčíře dlužil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám