Hlavní obsah

Primátorovi ve dvě ráno volali, kdo a za kolik vybere šéfa MHD, tak tendr zrušil

– Praha
Právo, Petr Janiš

Kdy bude známo jméno nového ředitele pražského dopravního podniku (DPP), je ve hvězdách. Výběrová komise ve středu zrušila řízení na personální agenturu, která měla hledat vhodné kandidáty. Hlavním důvodem byl únik informaci, uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který komisi předsedal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Volali mi novináři ve dvě hodiny ráno – normální lidi spí, já a novináři ne – a sdělovali mi, kdo to vyhraje, sdělovali mi, jaké jsou ceny, a to obálky ještě nebyly otevřeny,“ řekl Svoboda. Podle něho nezbylo než řízení, které se ve finále smrsklo z devíti na dva uchazeče, zrušit.

„Ten tlak mediální a tlak ze všech jiných stran byl tak veliký, a tak znehodnocoval všechny údaje, které jsou k dispozici, že by za těchto podmínek bylo neseriózní kohokoli vybrat,“ doplnil Svoboda a zdůraznil, že řízení dopadlo jinak, než všichni čekali. Magistrátní tamtamy přitom jako hotovou věc oznamovaly, že zakázku získá pracovní agentura Bubeník Partners.

Celkem DPP oslovil 14 agentur, dostal devět nabídek, z toho pět bylo vyřazeno pro závažné nedostatky a dvě firmy byly podle Svobody vyzvány, aby objasnily „neúměrně nízkou cenu“, což stanovil expertní posudek. „Výběr mezi dvěma nabídkami neodpovídá významu a rozsahu zakázky,“ poznamenal Svoboda.

Dočasná ředitelka o vedení podniku neuvažuje

Prodloužilo se tak období, kdy by DPP měla řídit bývalá úřednice Magdalena Češková, jež předsedá představenstvu a byla minulý týden po Jaroslavu Stůjovi pověřena řízením DPP.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dočasná šéfka DPP Magdalena Češková

Zda se bude opět vybírat personální agentura, která by na magistrát vodila vhodné adepty, není zřejmé. Příští způsob výběru musí podle Svobody domluvit valná hromada dopravního podniku. „Nechci předjímat, abychom nedopadli jako s tím výběrovým řízením, kde se již týden dozvídám, jak to výběrové řízení dopadne. Jenom konstatuji, že dopadlo jinak, než všichni novináři předpokládali,“ dodal primátor, podle něhož lze čekat rozhodnutí o dalším výběru příští týden.

Češková, která připouští, že skok z úřednického místa do managementu byl pro ni velký, zatím nechce říci, zda by se ucházela o post definitivní šéfky. Současné místo prý vzala proto, že je dočasné a nad dalším neuvažovala. „To bych řešila až v okamžiku, kdy by mě někdo jako vhodného kandidáta našel,“ uvedla Češková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám