Hlavní obsah

Cesta na tajuplný ostrov 2 vede samým dobrodružstvím

Právo, Kateřina Farná

Mladý cestovatel Sean Anderson má dobrodružství v krvi po svém dědečkovi, vášnivém verneologovi. Tentokrát se s parťáky nevydává na Cestu do středu Země (2008), ale na tajuplný ostrov. V novém filmovém pokračování, které přišlo ve čtvrtek do českých kin, uvidíme americkou vycházející hvězdu Joshe Hutchersona po boku svalovce Dwayna Johnsona, pěkné černovlásky Vanessy Hudgensové či hereckého veterána Michaela Caina.

Upoutávka na film Cesta na tajuplný ostrov 2 (v kinech od 16.2.2012)Video: Warner Bros.

 
Článek

Režisér Brad Peyton prozradil, že chtěl Cestu na tajuplný ostrov 2 natočit ve velkém stylu: „Bylo mi jasné, že budeme muset točit na zemi, na moři i ve vzduchu a že budeme ve filmu mít různé nestvůry, jeskyně, bouře, podvodní bitvy a vzdušné souboje, a to všechno v úžasném, dechberoucím prostředí. A to znamenalo, že jsme museli použít nejnovější a nejlepší technologie.“

Děj amerického snímku z části vychází z příběhů vizionářského spisovatele devatenáctého století Julese Verna, jehož kultovní romány Tajuplný ostrov a Dvacet tisíc mil pod mořem byly pro Peytonův dosud největší filmový projekt zajímavou inspirací. Dalšími odkazy jsou klasická literární díla jako třeba Robinson Crusoe nebo Gulliverovy cesty. Peyton rovněž chtěl z prvního příběhu vyjít jako ze základu a dál ho rozšířit o nová místa a výzvy, kterým hlavní hrdina může čelit mimo jiné i proto, že už není dítě. Seanovi už je sedmnáct a chce se osamostatnit.

Tajuplný ostrov ukrývá nebezpečné tvory

Sean (Josh Hutcherson) není tím, kým by si přál být. Od smrti jeho otce uplynula řada let, jeho matka se navíc vdala za námořního veterána Hanka a rodinu přesunula do maloměšťáckého Ohia. Sean si myslí, že s otčímem nemá nic společného, a tak raději tráví čas nad mapami a knihami Julese Verna a sní o nejdivočejších a dosud neobjevených koutech světa.

„Sean se cítí jako chycený v pasti,“ říká Hutcherson. „Chce podnikat velké věci, čemuž naprosto rozumím. To má podle mě spousta lidí, i když třeba zrovna nemusí objevovat ztracené ostrovy,“ pokračuje herec, známý z komedie Děcka jsou v pohodě (2010).

Seanův život dostane ten správný směr, když se mu podaří zachytit zakódované tísňové volání. Zpráva je jednoduchá – tajemný ostrov skutečně existuje.

Tenhle film není typická pohádka pro děti. Je velmi rychlý a děti u něj budou muset hodně přemýšlet, aby zůstaly v obraze.
Michael Caine

A dobrodružství může začít, nejprve je však nutné přesvědčit nevlastního otce Hanka (Dwayne Johnson), že vyrazit sám do světa je dobrý nápad. Nakonec se ale vydají na společnou výpravu, která Seanovi přinese nejen velké dobrodružství, ale i lásku a pěkný vztah s nevlastním otcem.

Na cestě jim budou dělat společníky ještě pilot helikoptéry (Luis Guzmán) a jeho krásná dcera Kailani (Vanessa Hudgensová). „Sean je snílek, zatímco Kailani je praktičtější a samostatnější,“ vysvětluje populární mladá herečka.

Michael Caine jako bláznivý dobrodruh

Průvodcem celé skupině, která musí překonat obří rej tornád i dramatickou cestu zpět z ostrova, je Seanův neposedný dědeček Alexander v podání britského herce Michaela Caina. „Tenhle film není typická pohádka pro děti. Je velmi rychlý a děti u něj budou muset hodně přemýšlet, aby zůstaly v obraze,“ přiznává Oscarem ověnčený Caine.

„Alexander je šílený cestovatel. Cestuje do všech možných i nemožných míst, čím podivnějších, tím lepší. Objevení tajuplného ostrova považuje za završení celé své objevitelské kariéry,“ dodává Caine.

Foto: Warner

Hrdinové amerického fantasy snímku Cesta na tajuplný ostrov 2 právě zjišťují, že pokud nepřekonají nástrahy tohoto tajemného místa, živí se z něj nedostanou.

Michael Caine je hrdým dědečkem i ve skutečnosti. Tuto roli vzal mimo jiné proto, aby se jeho vnuci mohli chlubit tím, že jejich dědeček jede ve filmu na obrovském čmelákovi. „Rodinné filmy skoro netočím. Jenomže mám tři vnuky a nechtěl jsem, aby museli čekat dalších osmnáct let, než mě uvidí ve filmu. Scénář byl chytrý a zábavný, já jsem 3D film nikdy netočil, a tak jsem si řekl, že půjdu s dobou.“

Většina scén se navíc natáčela v reálném prostředí havajského ostrova Oahu, protože režisér chtěl, aby herci „pod nohama cítili špínu“. Na filmovém ostrově se navíc život vyvíjel podle jiných pravidel. Takže například stádo slonů je zde miniaturní, hejno včel je zase plné létajících gigantů.

Zpívající svalovec Dwayne

Režisér Peyton si herecké obsazení pochvaloval: „Pracovali dobře a všichni se navzájem podporovali.“ Obzvlášť jej nadchnul svalovec Dwayne, hrdina drsných velkofilmů Král Škorpion nebo Apokalypsa.

„S jeho miliónovými pěstmi a miliardovým úsměvem by mohl celý film táhnout jenom akčními scénami, jenže on má i mimořádný komediální talent a navíc je neskutečně charismatický. A já chtěl do filmu tohle všechno, a on mi to dal,“ myslí si režisér. Dwayne Johnson se zde opravdu ukazuje v nevídaných scénách – zpívá a hraje na ukulele.

Sean chce podnikat velké věci, čemuž naprosto rozumím. To má podle mě spousta lidí, i když třeba zrovna nemusí objevovat ztracené ostrovy.
Josh Hutcherson

Fanoušci prvního filmu Cesta do středu Země se mají na co těšit. Nechybí napínavé scény, souboje s nebezpečným plazem, let na obřích čmelácích nebo sopka chrlící zlato. Navíc se zasmějí děti i dospělí.

A protože dobrodružné duše nemají nikdy dost, možná diváky čeká další pokračování. Tentokrát výlet na Měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám