Hlavní obsah

Hádek a Dyk hrají podvodníky ve filmu Signál

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý český Podraz – také tak by se dal nazvat nový český film Signál. Podle scénáře Marka Epsteina ho natočil režisér Tomáš Řehořek a malé české podvodníky v něm hrají dva z nejžádanějších herců současnosti, Kryštof Hádek a Vojta Dyk.

Upoutávka na film Signál (v kinech od 16.2.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Ti v rolích sboristy pražského divadla Filose a studenta atomové fyziky Káji přijíždějí na své prázdninové cestě do rázovité, v českých poměrech zapadlé vesnice, a tak jako už několikrát předtím namluví místním obyvatelům, že hledají co nejlepší signál pro stavbu mobilního vysílače. Záleží jenom na nich dvou, který pozemek vyberou, přičemž majitel toho, na kterém bude vysílač stát, dostane od operátora zajímavou finanční injekci.

Pak už stačí jen čekat, protože kdo by takovou injekci nepotřeboval, nota bene ve vsi, kde už se ani hospodě nedaří? A tak zatímco v předchozích vesnicích dostávali „jako zálohu“ jen nějaký ten proviant a skolili nějakou tu slečnu, tady jde do tuhého. Do kapes se sypou peníze, lidé se předhánějí a kluci začínají tušit, že tohle už by nemusela být legrace…

Vtipný portrét lidských charakterů

Situace je nicméně rozehraná především pro „živočichopis“ místních obyvatel, který Epstein napsal jako místy dost drsný a zároveň vtipný portrét lidských charakterů, a nelze v něm nevidět jistou příbuznost s Formanovým filmem Hoří, má panenko.

Foto: Bontonfilm

Vojta Dyk a Kryštof Hádek hrají malé české podvodníčky.

Chamtivost podepřená buranstvím zaslepuje oči a zatemňuje mozky, lidé v celkem pochopitelné snaze si přilepšit ztrácejí zábrany i schopnost střízlivého myšlení. Naletí tak snadno, až to překvapí samotné podvodníky.

Hlavní role tedy sice patří oběma klukům, jimž Hádek s Dykem dali charisma, nadhled, vtip i takovou míru sympatií (Dykova hlasová etuda patří k nejvtipnějším chvílím filmu), jaká podvodníčkům, kteří napálili nekonečnou lidskou hloupost, náleží. Vyznění filmu však směřuje mnohem víc k obyvatelům vesnice.

Světlý zjev v současné české kinematografii

I mezi nimi najdeme výborné herecké výkony. Nejen Karla Rodena jako násilnického Pilky, ale také Hynka Čermáka, který hraje neodolatelně místního policajta, Norberta Lichého v jeho možná dosud nejlepší roli vesnického starosty.

Jiří Menzel dal osobní kouzlo postavě zapadlého zneuznaného vědce, Bolek Polívka zase utrápenému hospodskému, jehož sympaticky naivní, hodnou a citlivou dceru hraje Eva Josefíková.

Zbytečné jsou bohužel některé již otřepané a prvosignální motivy jako omylem zapnutý vesnický rozhlas nebo močení na „památník budovatelů“. Zbytečně často se také kluci dohadují, kam až v podvodu zajít, ale celkově patří Signál ke světlým zjevům v současné české kinematografii...

Hodnocení 75 %

Signál

ČR 2012, 100 min.

Režie: Tomáš Řehořek,

hrají: Kryštof Hádek, Vojta Dyk, Karel Roden, Jiří Menzel a další

Reklama

Související témata:

Související články

Řehořkův Signál míří do kin

Film Signál mladého režiséra Tomáše Řehořka a scénáristy Marka Epsteina brzy zamíří do kin. Komedie vypráví o dvou podvodnících na českém venkově.

Výběr článků

Načítám