Hlavní obsah

Kvůli krizi se do odvolání vzdávám platu, rozhodl se řecký prezident

Atény

Řecký prezident Karolos Papulias se s ohledem na kritickou finanční situaci země vzdá do odvolání svého platu. Podle agentury DPA to po setkání s hlavou předlužené země v televizi oznámil řecký ministr financí Evangelos Venizelos.

Foto: Profimedia.cz

Řecký prezident Karolos Papulias

Článek

„Prezident mě požádal, abych zahájil kroky, které k tomu (k redukci jeho platu) povedou,“ uvedl podle řeckých internetových médií Venizelos.

Podle údajů prezidentské kanceláře činí roční příjem řeckého prezidenta 85 000 eur (asi 2,1 miliónu korun). Podle hospodářského deníku capital.gr citovaného na internetu však roční prezidentský příjem dosahuje 355 000 eur (asi 8,9 miliónu korun) včetně souvisejících náhrad.

Příklad hodný následování

Dvaaosmdesátiletý Papulias je hlavou státu od března 2005. Předtím byl dvakrát ministrem zahraničí. Řecká média prezidentův krok podle webu keeptalkinggreece.com označila za symbol solidarity s Řeky. Na internetu se podle tohoto zdroje objevil názor, že „lepší pozdě nežli nikdy“, a účastníci internetových diskuzí vyzvali 300 členů parlamentu, aby kroky prezidenta následovali.

Poslanci v neděli schválili balík úsporných opatření, aby předlužené zemi pomohli zajistit další pomoc mezinárodních věřitelů ve výši 130 miliard eur. Hlasování však provázely demonstrace desítek tisíc lidí a nepokoje v řecké metropoli i v dalších městech. Bez finanční pomoci hrozí již v březnu Řecku bankrot. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám