Hlavní obsah

Exploze v Thajsku zřejmě souvisejí s atentáty na Izraelce v Indii a Gruzii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok/Jeruzalém

Thajské úřady ve středu oznámily, že středeční exploze v Bangkoku souvisejí s "aktuálním mezinárodním napětím ve světové politice". Vyšetřují spojitost s atentátem na izraelského diplomata v Dillí a s pokusem o atentát na izraelské diplomatické vozidlo v Tbilisi.

Foto: ČTK/AP

Thajský pyrotechnik zkoumá odhozený batoh .

Článek

"Nestalo se to jen v Thajsku, ale i v jiných zemích," uvedl podle AFP jeden z vyšetřovatelů Vičean Potephosri, který pro BBC dodal: "Nalezené typy výbušnin ukazují, že plánovanými cíli měli být jednotlivci. Na základě vybavení a síly výbušnin, které jsme nalezli, mířili na jednotlivce a ne na velké davy nebo velké budovy."

Foto: ČTK/AP

Dům zdevastovaný explozí

V budově, kde došlo k výbuchu zřejmě při neopatrné manipulaci s výbušninou C-4 nebo s roznětkami, byly nalezeny také magnety k připevnění náloží na kovové předměty. Magnety byly použity i v Indii a v Gruzii.

Foto: Kerek Wongsa , Reuters

Thajský policista zkoumá taxi poškozené výbuchem.

V Dillí připevnil nálož na diplomatické vozidlo za pomoci magnetu okolo projíždějící motocyklista. Výbuch zranil čtyři lidi včetně řidiče a manželky diplomata. [celá zpráva]

Foto: yfrog.com

Hořící izraelské diplomatické auto v Dillí

I v Gruzii byla nálož připevněna k vozidlu silnými magnety. Jak ale uvedla thajská policie k případné spojitosti s útoky v Indii a v Gruzii: "Zatím jsme nenašli přímou spojitost, ale dál to vyšetřujeme."

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Thajští vyšetřovatelé na místě exploze

Podle BBC jsou zadrženi dva muži a oba mají íránský pas. Jeden - Saíb Morabi - byl dopaden na místě činu, když mu exploze granátu utrhla nohy. Druhého, 42letého Mohammada Hazaje zatkli později na letišti, když se pokoušel odlétnout do Malajsie. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bangkokem otřásly výbuchyVideo: Reuters

Třetí útočník je na útěku a pátrá se po něm. Podle ČTK ale byli útočníci čtyři.

Thajský diplomat izraelskému listu Ha´arec potvrdil, že do země loni přicestovalo výrazně více Íránců než dříve.

Foto: ČTK/AP

Íránská atentátník Saíb Morabí na záběru bezpečnostní kamery

Mossad terčem kritiky

Izraelská tajná služba Mossad čelí tvrdé kritice kvůli atentátům. Nepodařilo se jí hrozbu odhalit. V Izraeli se spekuluje, že útoky jsou buď odvetou za čtyři roky starý atentát, při kterém zahynul vysoký představitel libanonského šíitského Hizballáhu, nebo jsou odvetou za smrt íránských jaderných expertů.

Írán však dosud nikdy tuto taktiku nepoužil. Také popírá, že by stál za atentáty v Dillí i v Bangkoku.

Foto: ČTK/AP

Thajský policista zkoumá taxi poškozené výbuchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám