Hlavní obsah

Bangkokem otřásly výbuchy, íránskému atentátníkovi granát utrhl nohy

Bangkok
Aktualizováno

Thajským hlavním městem v úterý otřásly tři výbuchy. Zaútočil tam zaútočit íránský atentátník se dvěma komplici. Útočník při akci přišel o nohy. Zraněni byli i čtyři Thajci. Izrael obvinil z útoku Írán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bangkokem otřásly výbuchyVideo: Reuters

 
Článek

Nejprve otřásl výbuch domem na rušné ulici Sukhumvit Soi, to bylo kolem druhé odpoledne místního času. Silná exploze odnesla část střechy domu.

Z domu vyběhli tři muži, jeden z nich byl zakrvácený a nesl černou tašku.

První dva zmizeli. Třetí se pokusil zastavit taxi. Když taxikář viděl, že muž je od krve, odmítl ho naložit. Muž pak hodil na taxík granát, jehož exploze poškodila vůz a zranila řidiče.

Granát se odrazil od stromu a utrhl útočníkovi nohy

O sto metrů dál se muže pokusila zastavit thajská policie. Atentátník po policistech, kteří ho pronásledovali, hodil granát. Ten se ale odrazil od stromu zpátky k němu a muž byl zasažen plnou silou výbuchu. Přišel o obě nohy a je v kritickém stavu. Íránskou příslušnost potvrdil pas, který měl u sebe.

Výbuchy v rezidenční čtvrti v době oběda, kdy jsou ulice plné lidí, si vyžádaly celkem pět zraněných, kromě Íránce ještě tři Thajce a jednu Thajku.

Jeden ze dvou mužů, kteří z místa útoku utekli, byl dopaden na letišti, když se pokoušel opustit zemi. Po třetím muži se pátrá.

Foto: ČTK/AP

Pyrotechnik na místě výbuchu v Bangkoku

Exploze v Bangkoku následuje jen jeden den po útocích proti izraelským diplomatům v Indii a Gruzii. [celá zpráva]

Izrael obvinil z útoků Írán a libanonské radikální hnutí Hizballáh. Teherán nařčení odmítl.

Podle izraelského ministra obrany Ehuda Baraka je úterní exploze potvrzením, že "Írán a jeho spojenci pokračují v páchání teroristických činů". Dodal, že Írán a jeho spojenci z hnutí Hizballáh "představují teroristické elementy, které ohrožují stabilitu oblasti i celého světa".

Americká ambasáda minulý měsíc varovala před možnými útoky v Bangkoku. Ve městě byl později zatčen Libanonec se švédským občanstvím, u něhož se našel materiál k výrobě bomby. Měl čtyři tuny močoviny a několik litrů dusičnanu amonného. Podle thajských údajů ale neměla být využita výbušnina k útoku v Thajsku, ale měla být přepravena do třetí země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám