Hlavní obsah

Mezi žalobci zuří boj, jedni prověřují práci druhých v citlivých kauzách

Právo, Jakub Troníček
Praha

Celkem 34 výbušných kauz s přesahem do politiky, včetně tzv. živých případů, a také kompletní evidenci veškerých trestních oznámení, která byla v posledních dvou letech v Praze podána. A to nejen na civilisty, ale i policisty a příslušníky tajných služeb. To vše si podle nového zjištění Práva vyžádali žalobci poslaní pražským vrchním státním zástupcem Stanislavem Mečlem na podřízeném pražském městském státním zastupitelství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl

Článek

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká rozsah prověrky označila za nestandardní. Domnívá se, že pravým důvodem masivní kontroly není odhalení případných pochybení v dlouhodobě kritizované práci tamních žalobců, ale vysátí citlivých informací.

„Nepamatuji si, že by se někdy v rámci prověrky vyžadovalo takové množství živých spisů. Celkově to navozuje dojem, že hlavním smyslem takové kontroly byl zisk informací,“ řekla Vesecká.

Devět kauz nevydala

Právo zjistilo, že předmětem prověrky bylo i šestnáct spisů týkajících se aktuálně probíhajících kauz. Devět z nich městská státní zástupkyně Jana Hercegová odmítla kontrolorům vydat.

„Mohu potvrdit, že městské státní zastupitelství odmítlo předat část živých spisů, u kterých by předání mohlo ohrozit průběh řízení,“ řekla k tomu Hercegové mluvčí Štěpánka Zenklová s tím, že tato situace stále trvá.

Mezi spisy, u kterých si městská žalobkyně dupla a odmítla je dát z ruky, je přitom podle zdroje Práva např. kauza šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše, kterého policie viní z korupce a který v současné době usiluje o propuštění z vazby.

Celkově se žalobci z vrchního státního zastupitelství zajímali o kauzy podezřelých nákupů vojenské techniky na ministerstvu obrany, případy spojené s pražským Dopravním podnikem a magistrátem, elektrárenskou společností ČEZ nebo Sazkou.

Předložit si nechali i všechny spisy vedené v metropoli na vlivné funkcionáře ODS.

Předmětem prověrky pak podle informací Práva bylo i několik ukončených spisů z jednotlivých pražských obvodních zastupitelství a to by podle některých odborníků mohlo být nezákonné.

„Ukončené věci z obvodů totiž může prověřovat jen vrchní státní zastupitelství v rámci tzv. kontroly skončené věci,“ řekla Právu Vesecká.

Současný nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman naopak považuje Mečlem nařízenou prověrku za zcela zákonnou. Brání se i snaze šéfa VV Radka Johna, předvolat Mečla na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde by měl své kroky obhájit. [celá zpráva]

Spisy chtěli odvézt

Mečl už dříve řekl, že důvodem nařízení prověrky jsou některé znepokojivé poznatky o práci podřízených státních zástupců.

„Přestože se jedná o neplánovanou kontrolu, probíhá a bude probíhat zcela standardně jako jiné prověrky plánované v souladu se zákonem o státním zastupitelství a jednacím řádem státního zastupitelství,“ uvedl minulý týden Mečl.

Jenže nestandardní byly podle všeho minimálně okolnosti, za kterých prověrka probíhala. Vedení městského státního zastupitelství se o ní podle informací Práva dozvědělo minulé pondělí krátce po poledni faxem a už o hodinu později byli zástupci vrchního zastupitelství u podřízených osobně se seznamem spisů, které si chtěli okamžitě odvézt z budovy.

Běžnou praxí přitom v obdobných případech je, že se prověrka oznamuje několik dní dopředu tak, aby mohli příslušní žalobci vyžádané spisy připravit. Ty se pak většinou nikam neodvážejí, ale prověřují se přímo v budově kontrolovaného zastupitelství.

To Právu potvrdila i předchůdkyně Vesecké na postu nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. „Pokud jsou vztahy mezi těmi institucemi v pořádku, tak se to tak skutečně většinou děje. Nicméně je potřeba říct, že vrchní zastupitelství má z titulu své pozice na takový postup právo,“ řekla Benešová.

Celkově pak nechtěla prověrku hodnotit s tím, že důležité budou její výsledky. „V tuto chvíli se k těm okolnostem vyjadřovat blíže nechci, ale stále platí princip, že vyšší bere, a vrchní státní zastupitelství takové prověrky nařizovat může,“ konstatovala Benešová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám