Hlavní obsah

John se poškorpil s Pospíšilem kvůli hloubkové kontrole

Právo, Radim Vaculík
Praha

Další rozepře mezi vysokými členy vládní koalice je na světě. Rozbuškou se tentokrát stala hloubková kontrola na Městském státním zastupitelství v Praze, kterou minulý týden nařídil pověřený šéf pražských vrchních žalobců Stanislav Mečl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Právě jej si chce společně s dalšími státními zástupci pozvat na kobereček, respektive na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, jeho šéf a předseda Věcí veřejných (VV) Radek John. Poslanci kvůli tomu mají zasednout 21. února. To se ale vůbec nelíbí ministru spravedlnosti a místopředsedovi ODS Jiřímu Pospíšilovi, který takový krok považuje za zásah do nezávislosti české justice.

„Naším cílem je posilovat nezávislost státního zastupitelství, a nikoli ji oklešťovat tím, že si budou politici předvolávat na koberec státního zástupce ve chvíli, kdy on učiní něco, co se jim nelíbí,“ kritizoval Johnův krok Pospíšil.

Mečlem nařízenou prověrku řady spisů týkajících se především korupce či veřejných zakázek minulý týden zkritizovalo jako účelovou samo vedení městského státního zastupitelství, které ústy své šéfky Jany Hercegové odmítá plošnou a programovou skandalizaci své práce.

Ministr ale připomněl, že přímým nadřízeným vrchního státního zástupce je pouze šéf nejvyšších žalobců Pavel Zeman. „Dohled nad činností vrchního státního zastupitelství má nejvyšší státní zástupce, a nikoli poslanci. Je to naprosto skandální,“ nebral si servítky Pospíšil.

Váže ho mlčenlivost

Zeman považuje Johnovu aktivitu rovněž za nestandardní, podle něj poslanci nemají oprávnění požadovat informace či nějaké vysvětlení po jakémkoli státním zástupci.

I kdyby Mečl a někdo z jeho kolegů do Sněmovny dorazili, stejně by prý nemohli nic říct.

„Museli by být zbaveni mlčenlivosti a té je zbavuju pouze já, jenže mě o to nikdo nepožádal. A já je stoprocentně pro takovou věc mlčenlivosti zbavovat nebudu,“ reagoval Zeman.

Johnovi by prý stačilo letmé nahlédnutí do zákona o státním zastupitelství, aby zjistil, že nadřízený úřad může dělat dohled nad podřízeným, a to nejen v konkrétních kauzách, ale i ve větším okruhu věcí, což je podle Zemana i případ Mečlovy prověrky u městských žalobců.

„To znamená, že Mečlem nařízená dohledová prověrka je v souladu se zákonem. A jestli se to někomu líbí nebo ne, to už je otázka vkusu, a nikoli zákona,“ poznamenal Zeman.

Předchůdce Johna v čele bezpečnostního výboru a bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD) si nevzpomíná, že by v minulosti byli státní zástupci pozvaní na výbor kvůli vysvětlování nějaké záležitosti. Jedinou výjimkou byla bývalá nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká, která se ale v červnu 2007 osobně účastnila jednání nikoli bezpečnostního, nýbrž ústavně-právního výboru.

O slyšení před poslanci však tenkrát požádala sama, aby jim vysvětlila kroky svého úřadu v údajné korupční kauze tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Bublan dodal, že když chtěl sám zvát na výbor třeba policejního prezidenta, tak minimálně informoval ministra vnitra. V tomto případě John Pospíšilovi nic neřekl.

John chce podrobnosti

John Právu potvrdil, že si Mečla skutečně na jednání pozval. „Tam se stalo několik nestandardních kroků, tak my chceme znát podrobnosti o těch nestandardních krocích,“ připustil John.

Svoje jednání přitom nepovažuje za zásah do nezávislosti státního zastupitelství.

„Je to naopak. Šlo o to, aby nezávislost justice byla dodržena. Tam je nějaký případ podjatosti a nějaké živé spisy a celý dlouhý seznam nestandardních věcí, čili přesně pro bezpečnostní výbor,“ míní šéf nejmenší vládní strany.

Na dotaz Práva, jestli by státní zástupci měli své kroky na výboru vysvětlovat, John odpověděl: „Samozřejmě, pan Mečl to (kontrolu) nařídil.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám