Hlavní obsah

Zamrzlý Dunaj musí prorážet ledoborec, kvůli mrazům umírají další lidé

Mráz si v Evropě už třetí týden vybírá lidské životy. Obětí je již přes 700. Teploty pod nulou ochromují i říční dopravu, místy zamrzl Dunaj v celé své šířce. Ve Vídni kry proráží ledoborec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ledoborce prorážejí Dunaj i ve VídniVideo: Reuters

 
Článek

„Za dvacet let své kariéry jsem neprorážel takovou ledovou masu,“ prohlásil Wolfgang Steindl, kapitán ledoborce Eisvogel. V pondělí ráno byl led ve vídeňském přístavišti tlustý 40 centimetrů.

Foto: Reuters

Loď Danube Grace se snaží prolomit ledovou krustu, která sevřela Dunaj jižně od rumunské Bukurešti.

Problémy jsou ale po celé délce Dunaje na jeho 2 860 kilometrech v deseti evropských zemích. Ledoborce prorážejí kry například i v Srbsku. Lodní dopravci odhadují škody v miliónech eur. Problémy nejsou jen na Dunaji, kry rozráželi v pondělí také například severně od Paříže na kanále St. Denis.

Foto: ČTK/AP

Led na Seině v Paříži

Foto: Anatolii Stepanov , Reuters

Žena za oknem autobusu v Kyjevě. Město dál svírají teploty minus 19 stupňů Celsia.

Potíže přetrvávají zejména na jihu Evropy, kde se k nízkým teplotám přidalo husté sněžení. V Rumunsku musejí v místech, která odřízl sníh od světa, zásobovat na 6000 lidí vrtulníky. Někde si museli lidé prokopat tunely v 4,5 metru vysokém sněhovém příkrovu, aby se dostali z domu. V pondělí rumunské úřady informovaly o dalších pěti obětech zimy.

Foto: Profimedia.cz

Ledoborec před budovou maďarského parlamentu

Nadále je zavřeno přes tisíc rumunských škol či desítka hlavních silnic. Ve městě Krajova uzavřeli letiště poté, co tam letadlo sklouzlo z ranveje. Při nouzovém vystupování si navíc jedna žena po dopadu na zem zlomila nohu.

Sníh po celé zemi pomáhá odklízet 8000 vojáků.

Foto: Anatolii Stepanov , Reuters

Zamrzlý Dněpr

Sníh uvěznil lidi v jejich domovech také v Srbsku. Na Dunaji musel vrtulník pomáhat evakuovat posádky lodí, které uvěznil led. V Černé Hoře po třech dnech začali vytahovat pět desítek pasažérů z vlaku, jenž uvízl v tunelu zasypaném lavinou. Státní úřady požádaly sousedské země o poskytnutí větších helikoptér, aby mohly evakuaci urychlit.

Foto: ČTK/AP

Prorážení ledových ker na kanále St. Denis severně od Paříže

S rekordními přívaly sněhu se dál potýká i Bosna. Jen v Sarajevu se zřítily už dvě střechy na stadiónech. Kolaps se nevyhnul areálu, kde v roce 1984 soutěžili o olympijské medaile krasobruslaři.

Obětí zimy v Evropě je už přes 700. Nově revidovalo statistiky mimo jiné Rusko, letos tam napočítali už 215 umrzlých. Kvůli omrzlinám nebo prochlazení bylo hospitalizováno dalších 3 382 lidí.

Foto: ČTK/AP

Sněžení v makedonské metropoli Skopje

Reklama

Související témata:

Související články

Cestující museli ve sněhu tlačit trolejbus

Pokud se v Maďarsku chtějí lidé v zimním období svézt městskou hromadnou dopravou, musí občas přiložit ruce k dílu. Ve středu byli ve městě Szeged nuceni...

Výběr článků

Načítám