Hlavní obsah

Ze ztroskotané lodi už začali odčerpávat palivo

Řím

V neděli odpoledne začalo odčerpávání 2400 tun nafty a maziv z vraku výletní lodi Costa Concordia, která ztroskotala v polovině ledna u italského ostrova Giglio. Odčerpávání mohlo začít poté, co se uklidnilo moře. Trvat bude 28 dní.

BEZ KOMENTÁŘE: Přečerpávání nafty ze ztroskotané lodiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

K zahájení odčerpávání paliva bylo vše připraveno už před dvěma týdny, ale obtížnou operaci nebylo možné zahájit kvůli špatnému počasí a bouřlivému moři. V pátek a v sobotu se vrak lodi opět posunul, a to o celých patnáct centimetrů. Stále se přibližuje k podmořskému srázu. [celá zpráva]

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Tanker Elba u boku vraku výletní lodi Costa Concordia.

„Očekáváme, že v následujících pěti dnech bude dobré počasí a budeme čerpat 24 hodin denně," řekl Bart Huizing z nizozemské společnosti Smit.

Dodal, že v první fázi se soustředí na šest nádrží v přední části lodi, kde jsou dvě třetiny zásob paliva. „Na konci týdne, doufejme, bude většina vyčerpána,“ dodal pro agenturu AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace přečerpávání paliva z potopené lodi Costa Concordia

Odčerpávání je komplikovaná operace, která znamená provrtat plášť lodi a každou nádrž na dvou místech. Spodním otvorem se vhání slaná voda a horním otvorem odčerpává nafta, která se musí předehřát, aby lépe tekla. Nádrže nemohou zůstat prázdné, aby se nezměnilo těžiště vraku, u něhož stále hrozí, že sklouzne do větší hloubky.

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Tanker Elba a přečerpávací plošina Meloria u boku vraku při odčerpávání paliva ze ztroskotané výletní lodi Costa Concordia.

Mše za mrtvé

Na sedmnáct dosud potvrzených obětí lodního neštěstí a 15 stále pohřešovaných se v neděli vzpomínalo na smuteční mši v Římě. Zúčastnil se jí i italský prezident Giorgio Napolitano, který vyjádřil hluboký zármutek a zároveň ocenil práci záchranářů a potápěčů.

Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě havarovala 13. ledna, když najela na útes.

Nové videozáznamy ukazují chaos a hrůzu na palubě ConcordieVideo: Novinky/Reuters

O víkendu se objevilo dosud nezveřejněné video ukazující situaci na kapitánském můstku po nárazu. "V pořádku, jen ať se dostanou na břeh," odpoví poklidný hlas, který prý patří právě kritizovanému kapitánovi. Evakuaci lodi pak nařizuje až po opakované výzvě svého podřízeného. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám