Hlavní obsah

Nové videozáznamy ukazují chaos a hrůzu na palubě Concordie

Novinky, Michaela Cmíralová

Nový dokument přináší první ucelený pohled na dění během ztroskotání výletní lodi Costa Concordia. Je složen především z výpovědí a amatérských videí pasažérů a posádky. Zblízka odhalí chaos, hrůzu a nejistotu, kterou si cestující během havárie prožili. Jeho autoři doufají, že přinese i první odpovědi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové videozáznamy ukazují chaos a hrůzu na palubě ConcordieVideo: Reuters

 
Článek

Ztroskotání plavidla Costa Concordia jako "příběh novodobého Titaniku" zdokumentoval National Geographic ve zhruba hodinovém pořadu. Jde o vůbec první dokument mapující katastrofu, která postihla tuto italskou výletní loď. Dokument bude vysílán pod názvem "Ztroskotání italské výletní lodi: nevyprávěné příběhy" a jak název napovídá, má představit dosud nezveřejněné záběry a výpovědi.

Na vlastní oči uvidíte boj pasažérů a posádky o přežití. Někteří z cestujících se přetlačují o poslední místa v záchranném člunu, zatímco jiní se zoufale vrhají do moře a snaží se na pobřeží doplavat sami.

Foto: Reuters

Pasažéři Costy Concordie čekající na záchranné čluny

Uslyšíte ale i výpovědi členů posádky a pobřežní stráže, kterým ještě hodinu po nehodě vedení lodi tvrdilo, že jde pouze o výpadek proudu, ale jinak že mají vše pod kontrolou. Teprve hodinu po nárazu vyhlašuje kapitán na palubě nouzový stav.

Dokument bude doprovázen i názornými rekonstrukcemi, které divákům přesně ukáží, jakým způsobem loď vlastně narazila na skaliska a proč u italských břehů ztroskotala.

Podle autorů by se měl dokument snažit přijít na to, zda se nehodě dalo předejít a proč pasažéři nebyli varováni dříve. Také upozorní na podobnosti mezi ztroskotáním lodi Costa Concordia a potopením Titaniku v ledových vodách Atlantiku před sto lety.

Výletní loď Costa Concordia ztroskotala u italských břehů 13. ledna. Během této nehody zemřelo nejméně sedmnáct lidí, dalších patnáct je stále nezvěstných. Loď v osudný den vezla čtyři tisíce dvě stě lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrak ztroskotané Concordie je plný pokladů

Ztroskotaná loď Costa Concordia je podle agentury AP podobně jako Titanic plná cenných věcí, které v ní zanechali lidé snažící se po ztroskotání zachránit si...

Výběr článků

Načítám