Hlavní obsah

Tajemný Ahmadínežád: Brzy oznámíme důležitý atomový úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v sobotu v projevu 33. výročí islámské revoluci prohlásil, že jeho země brzy oznámí "velmi důležité" úspěchy, kterých dosáhla v jaderné oblasti. Teherán prý zahájí několik "významných jaderných projektů".

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"V příštích dnech bude svět svědkem íránského oznámení o velmi důležitých a velmi podstatných jaderných úspěších," řekl Ahmadínežád v projevu, který živě vysílala íránská televize. Podrobnosti o chystaném oznámení prezident neuvedl.

Ahmadínežád promluvil na mnohatisícovém shromáždění v Teheránu, jež bylo věnováno 33. výročí íránské revoluce, která přivedla k moci radikální muslimské duchovní. Podle oficiálních zpráv se dnes podobné demonstrace konají ve všech větších íránských městech a účastní se jich statisíce lidí.

Írán je dlouhodobě kritizován a vystaven tvrdým mezinárodním sankcím za svůj neprůhledný jaderný program. Ujištění Teheránu, že obohacování uranu slouží výhradně pro potřeby íránské energetiky a zdravotnictví, západní země zpochybňují a obviňují Írán z vývoje atomové bomby.

Haníja: Hamás nikdy neuzná Izrael

Oficiálním hostem letošních oslav je předseda vlády palestinského pásma Gazy Ismáíl Haníja, který v dnešním projevu prohlásil, že jeho radikální hnutí Hamás nikdy neuzná izraelský stát. "Boj Palestinců bude pokračovat až do osvobození celé Palestiny a celého Jeruzaléma a do návratu všech palestinských uprchlíků do vlasti," řekl Haníja.

Haníjova přítomnost na íránských oslavách je podle agentury AFP výjimečná a je projevem podpory, kterou teheránské vedení poskytuje radikálnímu křídlu palestinské politické scény.

Íránský viceprezident Muhammad Rezá Rahímí v pátek v rozhovoru s Haníjou prohlásil, že Teherán "použije všech prostředků, jež má k dispozici," aby Palestince podpořil. "Sionistický režim bude potrestán za jeho spiknutí a agresi," vzkázal Rahímí do Izraele.

Oslavy výročí revoluce podle oficiálních médií probíhají v 5000 íránských městech, jejich centrem je centrální teheránské Náměstí svobody. Je na něm vystaven model amerického bezpilotního letounu RQ-170 Sentinel, který Íránci sestřelili loni v prosinci. Maketa je označována za symbol úspěchu íránské revoluce v boji proti Západu a jeho "globální aroganci".

Západní novináři nemají kromě demonstrace v Teheránu na oslavy výročí revoluce přístup a jsou odkázáni na záběry íránských televizí.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán spustil nové centrifugy na uran

Írán spustil v přísně střeženém skalním komplexu Fardo zdokonalené centrifugy pro obohacování uranu. Oznámil to v neděli list Kayhan blízký teheránské vládě.

EU se dohodla na ropném embargu vůči Íránu

Zástupci zemí Evropské unie se v pondělí dohodli na vyhlášení ropného embarga proti Íránu, sdělil podle agentury AFP diplomatický zdroj. Ke stejnému závěru pak...

Výběr článků

Načítám