Hlavní obsah

Mrazivý rekord zatím odolává, noc byla teplejší, než se čekalo

Absolutní české teplotní minimum minus 42,2 stupně v noci na sobotu odolalo, bylo naopak tepleji, než meteorologové čekali. Obvykle nejchladnjěší místa, tedy šumavská Horská Kvilda nebo Jizerka na Liberecku, neklesla ani pod minus 30 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo na Jizerce, minus 29,7 stupně. Chladnější by ale měla být noc na neděli.

Foto: STRINGER, Reuters

Přestože Česko trápí tuhá zima, mrazivý rekord zatím odolává.

Článek

"Navzdory očekávání se v noci teplota vzduchu na exponovaných místech, jako je okolí Horské Kvildy nebo Jizerky dostala nejníže na stanici Jizerka, na hodnotu -29,7 °C. Kolem půlnoci však teplota začala opět mírně vzrůstat, nepokračovala v dobře našlápnutém klesajícím trendu, který nastal včera odpoledne a večer," neskrýval zklamání mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Brzo ráno se podle něj teploty pohybovaly dokonce kolem minus 20 stupňů.

Největší mráz po ránu panoval v Šindelové v Krušných horách (-28,3 °C). V okolí Kvildy byl naopak relativní "hic", a to kolem -17 stupňů.

Počasí dělá ale problémy řidičům, kteří se na mnoha místech musí vypořádávat s vrstvami ujetého zledovatělého sněhu. Někde se tovří i sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám