Hlavní obsah

V Azovském a Černém moři zamrzly desítky lodí, v Bosně nouzově přistál vrtulník

Aktualizováno

Tuhé mrazy zahradily silnou vrstvou ledu vjezdy do ukrajinských černomořských přístavů s výjimkou sevastopolského. Desítky lodí sevřel údajně ledový krunýř přímo na moři a nemají šanci být rychle osvobozeny. Další dokázaly doplout do Sevastopolu, který nezamrzl, protože je chráněn před větrem. V Bosně v bouři nouzově přistál vrtulník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V zamrzlém Azovském moři uvízlo v ledu přes 60 lodíVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinská televize Inter odvysílala zoufalou výzvu osmi lodí sevřených už deset dní ledem v Kerčském průlivu a v Azovském moři. Posádkám došly potraviny a zásoby paliva vystačí už jen na čtyři dny. Pak nebudou mít ani čím topit. Námořníci prostřednictvím televize vyzvali ukrajinskou a ruskou vládu, aby podnikly kroky k jejich záchraně. V opačném případě se situace "vymkne kontrole".

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Zamrzající přístav Iljičevsk

Uvězněným lodím podle agentury ITAR-TASS vyjel na pomoc jediný ukrajinský ledoborec Kapitan Čudinov, ale cestou sám uvízl v ledovém krunýři. Z pevniny vzlétly první vrtulníky, protože záchrana ohrožených námořníků je možná už jen ze vzduchu.

Foto: Yevgeny Volokin , Reuters

Zamrzlý přístav v Oděse

U Sevastopolu podle agentury Unian pak nouzově kotví přes 120 lodí, většinou zahraničních. Sevastopolský záliv je plný a navigace je obtížná. Počasí neušetřilo ani proslulé nábřeží krymské Jalty, kde vlny vysoké osm metrů a silný vítr způsobily škody za několik milionů hřiven.

Foto: Reuters

Ukrajinky zkoumají pevnost ledu v zamrzlém přístavu Jevpatoria

Podle sdělení ukrajinských meteorologů se v dohledné době v regionu Černého moře počasí nezlepší. O víkendu tam očekávají teploty až 33 stupňů mrazu. Na Ukrajině si mráz vyžádal na 135 mrtvých a více než 2400 lidí leží v nemocnicích s omrzlinami. V zemi je zřízeno 3400 míst pro bezdomovce, kde mohou dostat teplé pití a jídlo, především sádlo. Pomoc v nich vyhledalo 130 000 lidí.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Žebračka v Kyjevě

V Rusku, kde teploty poklesly místy až pod padesát stupňů, zemřelo 110 lidí. Jen od začátku února to bylo 40 osob, Moskva zažívá nejtvrdší zimu za 70 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zamrzlý Dunaj v RumunskuVideo: Reuters

V Arménii sníh a mlhy uzavřely mezinárodní letiště v Jerevanu.

V Bosně nouzově přistál vrtulník s pomocí

Vrtulník bosenské armády Mi-8, který přepravoval potravinovou pomoc, musel kvůli sněhové bouři nouzově přistát u obce Bukovice v regionu Kalinovik, když se snažil dopravit potraviny do obcí izolovaných sněhem na jihu Bosny. Jeho posádku zachraňoval vrtulník mírových sil EU.

"Jedenáct lidí, kteří byli na jeho palubě, je v pořádku, stroj byl ale poškozen," řekla mluvčí ministerstva obrany Uma Sinanovičová.

Podle Sinanovičové vrtulník bosenské armády zůstal na místě nehody a incident se bude vyšetřovat.

Vrtulníky bosenské armády se už týden zapojují do zásobování obcí odříznutých od světa sněhem a snaží se jim dopravit potraviny a léky.

Vlna mrazů, která svírá Balkán už více než týden, si podle agentury AFP dosud v tomto regionu vyžádala 37 obětí; 16 v Srbsku, kde zamrzá i Dunaj, 11 v Bosně, čtyři v Černé hoře, tři v Chorvatsku, dva v Makedonii a jeden v Albánii.

Foto: Ivan Milutinovic , Reuters

Částečně zamrzlý Dunaj v Bělehradě

Problémy s energií

Bulharsko kvůli extrémně tuhé zimě přestalo vyvážet proud. V Sofii je 14 stupňů pod nulou.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Auto zasypané sněhem v Bosně

V mnoha zemích se začíná projevovat nedostatek energií a prudce rostou jeho ceny. Itálii chybí zemní plyn, protože Rusko snížilo dodávky kvůli vlastní vysoké spotřebě. [celá zpráva]

V Německu po dvou týdnech výrazně vzrostly ceny topného oleje, protože poptávka převýšila nabídku, poptávka vzrostla čtyřikrát. Sto litrů topného oleje nyní stojí 93,20 eura při odběru minimálně 3000 litrů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Zamrzlé jezero Jablanicko v Bosně

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám