Hlavní obsah

Syrská armáda do obleženého Homsu sváží chemické zbraně

Damašek

V syrském městě Homs pokračují armádní razie proti odpůrcům režimu prezidenta Bašára Asada. Násilnosti jsou však hlášeny i z dalších míst. Podle opozice jen ve čtvrtek při nich přišlo o život nejméně 130 lidí. Do Homsu si údajně armáda přivezla i chemické zbraně. Mocné výbuchy otřásly v pátek také Halabem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v ulicích syrského HomsuVideo: Reuters

 
Článek

Armáda na kontrolních stanovištích kolem Homsu podle opozice vojákům rozdává plynové masky. Vojsko údajně dovezlo do jedné homské školy větší množství granátů obsahujících chemické látky.

Útoky na Homs, ale také na Idlib nebo Dará prý nabývají na intenzitě, pod palbou jsou i nemocnice a kliniky a lékaři jsou zatýkáni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Armáda navíc údajně vyslala jednotky k městu Zabadání u hranic s Libanonem, které má v rukou už deset dní armáda dezertérů. Opoziční zdroje se domnívají, že se vojáci v následujících dvou dnech pokusí město dobýt.

Foto: Reuters

Zranění obyvatelé Homsu

V pátek otřásly silné výbuchy i téměř dvoumiliónovým Halabem. Podle různých zpráv šlo o dvě až tři exploze a mezi mrtvými jsou i vládní vojáci. Obětí je nejméně 25, zraněných 175, oznámila syrská televize, která útoky připsala na vrub teroristům. Později se k nim přihlásila osvobozenecká armáda.

Násilnosti v Sýrii trvají už téměř rok a vyžádaly si podle odhadů přes 5000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám