Hlavní obsah

Řecko na kolenou: nezaměstnanost zlomila rekord, výroba prudce klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Řecku v listopadu výrazně vzrostla z 18,2 procenta předešlý měsíc na nový rekord 20,9 procenta. Na trh práce nepříznivě doléhají dopady tvrdých úsporných opatření, s nimiž je spojeno propouštění a celkové omezování státní správy. Prudce klesá průmyslová výroba, zatímco růst cen mírně polevuje. Odboráři vyhlásili na pátek a sobotu generální stávku.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé protestují proti vládním škrtům před parlamentem v Aténách.

Článek

Průměrná míra nezaměstnanosti v eurozóně, jíž je Řecko členem, v listopadu podle sezonního přepočtu činila 10,4 procenta. Nepatrně se tak zvýšila z předchozích 10,3 procenta, kde byla v říjnu. Řecko data o vývoji nezaměstnanosti neupravuje o sezónní vlivy.

Prudký propad výroby

Statistický úřad Elstat rovněž uvedl, že průmyslová výroba v prosinci meziročně prohloubila propad na 11,3 procenta, zatímco v listopadu pokles činil 7,8 procenta. Propad ve zpracovatelském sektoru je ještě výraznější a činil 15,5 procenta. O měsíc dříve tento sektor vykázal pokles v rozsahu 11,7 procenta.

V pozvolném poklesu pokračuje trend růstu cen, což je ale zřejmě jen reakce na celkově slabší poptávku v důsledku krize a nižší spotřeby. Míra inflace za leden klesla na 2,3 procenta z prosincových 2,4 procenta. Ještě v říjnu byla na rovných třech procentech.

Řecko je epicentrem evropské dluhové krize a jeho ekonomika je dlouho v recesi. Země se snaží se zahraničními věřiteli dohodnout na podmínkách čerpání nového záchranného úvěru, bez něhož Řecku hrozí už v březnu státní bankrot.

Odbory vyhlásily generální stávku

Ve čtvrtek vyhlásily odbory zaměstnanců ve veřejném i soukromém sektoru na příští dva dny generální stávku. Protestují tak proti úsporným opatřením, která po Řecku vyžadují Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za pomoc.

Podle odborářských zdrojů se před řeckým parlamentem po oba dny stávky budou konat demonstrace. V neděli mají řečtí poslanci hlasovat o dalším balíčku úsporných opatření. Řečtí politici jsou připraveni výměnou za pomoc ve výši 130 miliard eur (3,2 biliónu Kč) učinit rozpočtová opatření, která mají do roku 2015 ušetřit 13 miliard eur, z toho tři miliardy eur v tomto roce.

Mezi navrhovanými kroky je snížení minimální mzdy o zhruba 20 až 22 procent a zkrácení nejvyšších důchodů přesahujících 1200 eur až o 20 procent. O těchto návrzích nyní jednají řečtí představitelé v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám