Hlavní obsah

Sváček ústavním soudcem nebude, Senát Klausovu nominaci zamítl

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve středu v tajném hlasování zamítli nominaci předsedy pražského Městského soudu Jana Sváčka na post ústavního soudce. O souhlas se jmenováním Sváčka požádal horní komoru prezident Václav Klaus. Hlava státu nyní bude muset nalézt jiného kandidáta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Sváček v Senátu, kde nezískal podporu pro funkci ústavního soudce. V pozadí šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Souhlas se jmenováním Sváčka vyslovilo 38 senátorů, proti bylo 37 členů horní komory. Čtyři hlasy byly neplatné. Sváčkovi unikl Ústavní soud o dva hlasy, na svou stranu potřeboval získat 40 senátorů.

Sváček před hlasováním senátory stručně seznámil se svým životopisem. Uvedl, že soudcem je od roku 1980, zabýval se rodinným právem. V roce 1988 byl jmenován náměstkem předsedy Obvodního soudu pro Prahu 8. V létě 1989 se stal členem KSČ.

„Nemám nic na svou obhajobu,“ poznamenal k tomuto kroku.

"Odpůrce zneužívání trestního práva"

Jako nepravdivá označil Sváček obvinění, která se v poslední době objevila, tedy že pracoval na zadání StB, policie nebo KSČ. „Tuším motivaci těch, kteří mě nespravedlivě obviňují. Předpokládám, že to souvisí s mou funkcí předsedy Městského soudu v Praze,“ prohlásil.

Sváček také připomněl, že byl neformálně navržen prezidentem na post ústavního soudce již v roce 2003. „Nejsem kandidátem ani pravicové, ani levicové strany, jsem nezávislým soudcem,“ zdůraznil přitom. Sváček prozradil i své krédo. „Jsem odpůrcem zneužívání trestního práva a kriminalizace osob,“ uvedl s poukazem na rozšířenou praxi podávání trestních oznámení například mezi politiky.

"Stoupenec pokory a sebevědomí"

Podle Sváčka není správnou cestou regulovat poměry ve společnosti pomocí trestního práva. Za neetický přístup označil situaci, kdy po nezaplacení pokuty ve výši 500 korun může vymáhaná částka vzrůst třeba až na 30 tisíc korun. Nejdůležitějšími vlastnostmi soudců jsou podle Sváčka pokora a sebevědomí vycházející ze znalosti předpisů a vlastní osobnosti.

Významným signálem, že Sváček nakonec v Senátu neuspěje, byly výsledky rokování dvou výborů horní komory. Nominaci nedoporučil nejprve výbor pro lidská práva, následně pak ústavněprávní výbor Senátu. Zatímco na jednání výborů byl Sváček terčem dotazů, ve středu na rokování Senátu už žádné otázky nepadly.

Klaus: Senát udělal chybu

Prezident Václav Klaus označil za chybu verdikt Senátu, který zamítl jeho nominaci na post ústavního soudce.

„Pan prezident je přesvědčen o tom, že Senát udělal chybu, a že jsme přišli o možnost mít kvalitního ústavního soudce,“ tlumočil pro Právo názor hlavy státu mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Tajné hovory v Lánech

Kvůli Sváčkovi se minulý týden v pátek uskutečnila tajná schůzka prezidenta Václava Klause s šéfem soc. dem. Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou oranžových Michalem Haškem, která se konala na zámku v Lánech. Sváček měl nahradit místopředsedkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou, které končí funkční období. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem senátorů na dobu deseti let. [celá zpráva]

Ústavní soud zřejmě bude muset vyjít s 12 soudci, takže může dojít i na patovou situaci. V ČR totiž nefunguje systém, podle něhož je v případě rovnosti hlasů rozhodující hlas předsedy. Ústavní soud tak nemusí v některých případech vůbec dospět k rozhodnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám