Hlavní obsah

Nečas a Schwarzenberg už se nebudou okřikovat, roztržka ale trvá

– Praha
Právo, Novinky, ada, nig

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se v úterý ve Sněmovně dohodli, že budou ve svých výrocích ohledně EU zdrženlivější. V minulých dnech byli ve při, Schwarzenberg Nečasovi vytýkal, že za ČR nepřistoupil k paktu rozpočtové odpovědnosti. Přes dohodu o opatrném vyjadřování jejich spor nadále trvá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) ve Sněmovně

Článek

Sněmovní schůzka Nečase a Schwarzenberga chmury na tvářích obou politiků nerozehnala. V uplynulých dnech si na dálku vyměnili ostrá slova, když Schwarzenberg Nečasovi vzkázal v reakci na jeho odmítnutí podpisu fiskální dohody, že škodí zemi. Nečas to komentoval slovy, že ministr by měl vážit své výroky, neboť nejde o slova na vesnické tancovačce v Čimelicích. [celá zpráva]

Po zhruba půlhodinové schůzce ani jeden z politiků nebyl nijak sdílný. Nečas nejprve odmítl reagovat vůbec, vydal neutrální prohlášení: „Diskutovali jsme o záležitostech týkajících se schválení evropské smlouvy o fiskální unii. Shodli jsme se na tom, že chceme vést další jednání, která povedou k dosažení shody nad touto evropskou smlouvou.“

Poté novinářům řekl, že jde o nalezení koaliční shody. „Součástí toho je i to, že když se má jednat, tak se nevzkazují vzkazy přes média,“ dodal.

Ještě skoupější byl Schwarzenberg: „Dohodli jsme se, že se nebudeme okřikovat a osočovat  a že budeme jednat, až nalezneme řešení,“ řekl Právu.

Podle informací Práva ale rozhodně nešlo o příjemné jednání, oba aktéři se z něho vrátili hodně rozladění. „Nedohodli se na ničem,“ komentoval zdroj Práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám