Hlavní obsah

Úterý může rozhodnout o protikandidátovi Obamy, ten věří v udržení postu

Novinky,

V úterý se konají republikánské primárky v dalších třech amerických státech, v Minnesotě, Coloradu a Missouri. Pokud ve všech uspěje Mitt Romney, bude boj víceméně rozhodnut. Rick Santorum ale tvrdí, že v jednom ze států může vyhrát on. Překvapivé Santorumovo vítězství nevylučuje podle CNN ani Newt Gingrich. Ať to už bude kdokoli, současný prezident Barack Obama věří, že si zaslouží další období v Bílém domě, napsala BBC.

Foto: Saul Loeb/Pool , Reuters

Prezident Barack Obama přednáší svůj projev o stavu Unie

Článek

Obama v rozhovoru před Superbowlem naznačil v televizi NBC, že by měl obhájit prezidentský post: „Zasloužím si druhý termín, ale zatím ho nemám. Za posledních 23 měsíců jsme vytvořili 3,7 miliónu pracovních míst. Vytvořili jsme nejvíce pracovních míst od roku 2005 a nejvíce míst pro manuálně pracující od roku 1990 a ještě jsme neskončili.“

Šanci na vítězství mu zatím dávají i průzkumy. Jeho popularita prvně od května 2011 překročila padesát procent, Romneyho by porazil v poměru 51 procent ku 45 a Gingriche poměrem 54 ku 43, uvedl list Washington Post.

Mitt Romney ale Obamův názor nesdílí: „Z hlediska prezidentských standardů selhal. Nezaslouží si druhý termín.“

Romney nemá ještě vyhráno

Romney z možných republikánských protivníků slavil dosud největší úspěchy, vyhrál na Floridě, v Nevadě i v New Hampshire. Rick Santorum se s ním dělil o vítězství v Iowě a Newt Gingrich uspěl v důležité Jižní Karolíně.

Gingrich i Santorum se snaží oslovit konzervativce ve straně, jimž vadí současná reforma zdravotnictví. Při jejím zavádění se demokratický prezident Barack Obama inspiroval Romneyho reformou v Massachusetts.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Santorum řekl CNN: „Máme šanci vyhrát v jednom nebo ve více z těchto států. Daří se nám dobře, stále máme velkou podporu.“

Santorum se tvrdě pustil do Romneyho s tím, že jeho nominace by byla „pro republikány zničující“. Šance mu dává i Newt Gingrich: „Myslím, že Santorum bude mít velmi dobrý den a zúročí to.“ Romney na tyto výpady nereagoval, i když uvedl, že Santorum mu připadá jako ti republikáni, kteří spolu s demokraty zvýšili strop zadlužení státu a umožnili zvětšit federální vládu na úroveň, že dusí růstový potenciál naší ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám