Hlavní obsah

Syrský Homs je pod dělostřeleckou palbou, Rusko a Čínu stíhá kritika

– Damašek/Moskva/Berlín • Aktualizováno
Novinky,

Syrské město Homs, které je jedním z center vzbouřenců, je od pondělního rána pod trvalou palbou. Vojsko podle opozičních zdrojů zabilo až padesát lidí a 150 dalších zranilo, uvedla BBC. Tvrdý útok byl zahájen poté, co v sobotu Rusko a Čína vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN ohledně Sýrie. Ta byla podle nich nevyvážená.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank v Homsu

Článek

"Podle bilance, kterou jsme ráno obdrželi od různých opozičních aktivistů, si ostřelování od šesti hodin vyžádalo padesát mrtvých, většinou civilistů," řekla v jordánském Ammánu agentuře Reuters mluvčí Syrské národní rady (SNC), která sdružuje hlavní opoziční proudy v zemi.

Zpravodaj BBC Paul Wood uvedl, že útoky byly obnoveny v pondělí ráno a provázejí je takřka neustále exploze: "Každý v této (ostřelované) části Homsu se cítí opuštěný (mezinárodním společenstvím)." Lidé se bojí okamžité invaze syrských sil.

Podle vzbouřenců jde o jeden z nejtvrdších útoků za 11 měsíců. Terčem útoku se stala i klinika. Zasáhla ji podle agentury AFP raketa a zabila několik lidí. Záchranáři se pokoušeli vyvézt zraněné z poničených domů a ukrýt je v mešitách.

Útok v Homsu, který opozice označila za "masakr", se soustředil na centrální obytnou čtvrť Bábá Amru, která byla od rozbřesku vystavena silnému ostřelování. Po dvou hodinách se palba rozšířila i na další čtvrtě.

Během palby byl zasažen i plynovod, kterým do rafinerie v Homsu proudí surovina z nalezišť na východě Sýrie.

Na záběrech arabských satelitních televizí z ulic města byl vidět dým stoupající z obytných domů a byly slyšet výbuchy explozí. Vláda odpovědnost za útok odmítla s tím, že jde o dílo "teroristických gangů".

USA uzavřely velvyslanectví v Damašku

Na protest proti zásahům Spojené státy v pondělí uzavřely v syrském Damašku své velvyslanectví a stáhly diplomaty. Podle televize CNN vedly USA k uzavření ambasády bezpečnostní důvody. Stanice citovala nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerického ministerstva zahraničí, podle něhož se budova velvyslanectví stala potenciálním cílem sebevražedných atentátníků.

Osazenstvo amerického velvyslanectví bylo kvůli nepokojům a rostoucímu napětí zredukováno již v prosinci a dále v lednu.

Rusko a Čína pod palbou kritiky

Akce přišla poté, co v sobotu Rusko a Čína zablokovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Rusové požadují, aby vina byla připsána i vzbouřencům.

Veto označil Západ za neslýchané. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl podle DPA po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou: „Je to skandál“.

Veto označil Západ za neslýchané. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl podle DPA po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou: „Je to skandál“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před úterní návštěvou syrského prezidenta Bašára Asada na tiskové konferenci v Moskvě po setkání s bahrajnským ministrem zahraničí šajchem Chálidem bin Ahmadem Chalífou uvedl: "Některé hlasy na Západě svědčí o nepřístojné, téměř hysterické reakci na hlasování." Podle něj byla rezoluce nevyvážená, protože jednu ze stran občanské války hájila.

Také Čína v pondělí odmítla americké obvinění, že sobotním vetováním návrhu rezoluce vyzývající k odstoupení prezidenta Bašára Asada chrání syrský režim. Peking uvedl, že zablokováním rezoluce v Radě bezpečnosti OSN jen hájil spravedlnost v otázce Sýrie. Západní intervence v Libyi, Afghánistánu a Iráku svědčí podle Číny o tom, že nucená změna režimu je chyba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám