Hlavní obsah

Zasloužím nejpřísnější trest, plakal u soudu trojnásobný vrah z Mukařova

– Praha
Právo, cie

Michal Galéz, který je obžalován z brutální trojnásobné vraždy, jež se odehrála loni v srpnu v Mukařově u Prahy, se v pondělí u Krajského soudu v Praze k činu přiznal. Uvedl však, že si na útok nepamatuje. Rozsudek tento týden nepadne, Galézovi hrozí až 20 let, případně výjimečný trest.

Foto: ČTK

Krajský soud v Praze začal 6. února řešit případ trojnásobné vraždy, která se loni v srpnu stala v Mukařově u Prahy. Na snímku uprostřed obžalovaný Michael Galéz.

Článek

"Jsem si vědom toho, co se stalo. Je mi to líto a zasloužím si ten nejpřísnější trest," vypověděl před soudem Galéz, který několikrát propukl v pláč. "Jednoznačně jsem vinen. Nechci se schovávat za nějakou amnézii nebo něco takového," prohlásil.

Tvrdil, že nechápe, proč čin spáchal.  Z hlavního líčení nicméně vyplynulo, že se vražda mohla stát kvůli nešťastné lásce. S obžalovaným se rozešla přítelkyně, která si prý našla jiného muže.

Trojnásobná vražda se stala večer 10. srpna. Galéz vyzbrojený nožem nejdříve ubodal čtyřiadvacetiletou Zuzanu a jejího o 13 let staršího přítele. V domě zůstal ještě další dvě hodiny. Chtěl zamaskovat důkazy. Své oběti zabalil do koberce a odnesl do sklepa. Počínal si velmi chladnokrevně. Prý se jim dokonce snažil odříznout hlavu. Jenže mezitím ho vyrušili rodiče zavražděné dívky, kteří se vrátili domů. Její otec Galéze uviděl a začal ho pronásledovat. Jenže zabiják se po několika krocích otočil a ubodal i jeho.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kriminalisté pracují na místě vraždy.

"Útoky se podle mého názoru nepochybně vymykají standardu, jsou výrazně brutální," uvedl státní zástupce Tomáš Milec. Žena utrpěla osm bodných ran, zemřela na masivní krvácení. Muž byl pobodán 21 ranami do hlavy, hrudníku a rukou.

Otce zavražděné měl Galéz podle žaloby pronásledovat na ulici, kde ho zabil 26 bodnými ranami zejména do zad a hrudníku. Podle Milce při útoku použil tři různé nože dlouhé 22, 30 a 31 centimetrů. "Jeden z těch nožů si měl obžalovaný přinést na místo sám a zbylé dva nože pocházejí z domácnosti poškozených," řekl novinářům Milec.

Psychicky se zhroutil

Policie jej dopadla po dvou dnech, mladý muž se u výslechu zhroutil a byl převezen do psychiatrické léčebny.

Mladík v pondělí na otázky soudu odpovídal velmi tiše. Například řekl, že si z léčby nic nepamatuje. Vzpomněl si jen, jak ležel na zemi, v místnosti byl lékař a nějaká sestra a později, že jej policie naložila do auta. Po propuštění ho kriminalisté obvinili z vraždy a porušování domovní svobody. Muž byl podle kriminalistů v době činu příčetný.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kriminalisté pracují na místě vraždy.

Také uvedl, že jeho přítelkyně Klára si několikrát domů přivedla kamaráda, který přespal ve vedlejší místnosti. „Nikdy by mě nenapadlo tomu člověku něco udělat,“ ujistil. Na otázku soudu, co v tu dobu dělal on, řekl, že brečel. Soudní síň opouštěl s pouty na rukou a sklopenou hlavou. Novinářům, kteří se jej, než nastoupil do výtahu, ptali, zda svého činu lituje, vůbec neodpověděl.

Podle Jiřího Matznera, zástupce jedné pozůstalé rodiny, by si jeho klienti samozřejmě představovali pro Galéze trest co nejpřísnější. „Pro rodinu je to veliká tragédie, velmi bolestná událost,“ konstatoval.

Předsedkyně senátu Naděžda Bittnerová chce vyslechnout zbytek rodiny jedné z obětí a souseda. Soud chce jednoznačně slyšet i názor psychologa a psychiatra, který je ale nyní v zahraničí, a tak bude řízení ještě tento týden odročeno na neurčito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám